Dotychczas na blogu pokazywałam Wam jedynie przepis a carpaccio w wersji mięsnej. Zapraszam, zerknijcie choćby na przepis a carpaccio z polędwicy, które podałam z bagietką czosnkową z serem feta. Warto zajrzeć dla samego przepisu na bagietkę 🙂 Dziś mam dla Was jednak przepis bezmięsny, z buraka. Móżcie go zrobić z użyciem buraka pieczonego – tak rekomenduję, lub buraka gotowanego. Jeśli zdecydujecie się upiec buraka wystarczy je umyć i wsadzić w całości do piekarnika na 50-90 minut, w zależności od wielkości. Najlepiej pieczcie buraczki jednego rozmiaru. Można użyć folii aluminiowej do ich zawinięcia, jednak te pieczone bez folii wg mnie wychodzą lepiej. Po wystudzeniu upieczonych bulw należy je obrać, co nie stwarza problemu bo skórka odchodzi wręcz sama.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– falafel
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka gyros
– koktajl oczyszczający z buraka
– frytki z batatów
– zupa krem z buraczków
– sałatka z kolorowych buraków
– zakwas z buraków na barszcz
– sałatka z pieczonymi buraczkami
– carpaccio z polędwicy
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
carpaccio z buraka
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 20 minut + przygotowanie buraków
Składniki:
– 2 średniej wielkości buraki pieczone lub gotowane
– 100 g sera koziego (proponuję użycie miękkiej wersji sera)
– kilka listków świeżej kolendry
– ew kilka plasterków mniej ostrego chilli (jeśli macie w domu bardzo ostrą wersję proponuję pominąć bo za bardzo zdominuje smak)
– kilka kropel oliwy z oliwek (możecie też użyć oliwy smakowej np chilli lub ziołowej)
– ew kilka kropel balsamico
Przygotowanie:
Buraczki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. Na buraki wyłożyć ser, kolendrę i ew chilli. Polać oliwą z oliwek i podawać. Idealnie smakuje ze świeżą bagietką lub z kromką ciemnego pieczywa. SMACZNEGO!
6 comments
Jedyne carpaccio, jakie lubię:)
Ja lubię wiele rodzai, ale to faktycznie jest pyszne.
Fajna przekąska 🙂
Dzięki 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, choć u mnie jednak zawsze będzie zwyciężało mięsko. Na samą myśl na carpaccio z kaczki z parmezanem ślinka mi się w buzi zbiera 😉
Bardzo dobre. Ja do carpaccio z buraka dodaje jeszcze rukolę