Dzień Dobry Ma dziś dla Was kolejny pyszny przepis, prosty w przygotowaniu i jak zwykle ekspresowy. Idealny na kolację, a jak zapewne wiecie kolacja to mój ulubiony posiłek w ciągu dnia.
Do przygotowania tego dania możecie użyć zarówno małych cukinii jak i tej tradycyjnej większej. Ze względu na sezon i dostępność ja wybrałam cukinię większą. Najdłużej zajmuje jej pokrojenie w cienkie paseczki. Jeśli macie krajalnicę lub inny przyrząd do szybkiego krojenia wykorzystajcie go, ale nie zrażajcie się, pokrojenie nożem też nie rodzi problemów. Ja wykorzystam właśnie ostry nóż
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– makaron z cukinią w sosie śmietanowym
– sałatka z grillowanych warzyw
– sałatka gyros
– zupa krem z cukinii
– chlebek z cukinii
– faszerowana okrągła cukinia
– tarta z cukinią
– mini cukinie pieczone
– carpaccio z polędwicy
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1
Składniki:
– 1 nieduża cukinia lub pół większej
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżki oliwy
– płaska łyżka posiekanego koperku
– łyżeczka marynowanej papryczki chilli lub płatków chilli (opcjonalnie)
– 2 łyżki pokruszonego sera typu feta
– sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię pokrójcie na bardzo cienkie plasterki i ułóżcie je na talerzu.
- Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu zróbcie sos i polejcie nim cukinię. Posypcie całość posiekanym drobno koperkiem i wstawcie do lodówki na 20 minut aby cukinia nieco zmiękła.
- Wyjmijcie carpaccio i dodajcie chilli oraz pokruszony ser feta.
Smacznego!





