Pieczone ziemniaczki uwielbiam i robię je naprawdę w bardzo wielu wariantach. Ostatnio pokazywałam Wam przepis na prostą tartę zrobioną z krążków ziemniaczanych, którą po upieczeniu kroi się jak pizzę i podaje z dodatkami. Tym razem bardziej przekąskowa forma, która urzeka kształtem.
W prepisie znajdziesz też video z dokładną instrukcją nacinania ziemniaczków, bo co prawda opisałam to w miarę dokładnie, ale na video widać to bardziej, ładniej. Obejrzyj zatem przed zrobieniem.
Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych:
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– ziemniaki nakrajane
– ziemniaki w mundurkach
– Chrupiące pieczone ziemniaki w parmezanie
– Paszteciki ruskie
– Ziemniaki pieczone z białym serkiem
– Placki z gotowanych ziemniaków
– Ziemniaki z gzikiem
– Ziemniaki jak z ogniska!
– Pieczone ziemniaki z rozmarynem
– Placki z ziemniaków i marchewki
– Kotlety ruskie
– Placki ziemniaczane z łososiem
CHRUPIĄCE NACINANE ZIEMNIACZKI
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:
– 3-4 większe ziemniaki
– 4 łyżki rozpuszczonego masła
– przyprawy: 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka soli
– ketchup lub inne sosy do podania
Przygotowanie:
- UWAGA: Poniżej znajdziesz video, które pokaże Ci prosty sposób nacinania ziemniaków. Obejrzyj je przed przygotowaniem.
- Ziemniaki obierz spłasz z jednej strony, tak aby wygodniej później było Ci kroić grubsze plastry. Krój plastry mniej więcej szerokości 1,2-1,5 cm.
- Piekarnik rozgrzej do 190o C.
- Rozpuszczone masło wymieszaj z przyprawami i zajmij się nacinaniem ziemniaków.
- Przygotuj patyczki do szaszłyków. Dwa połóż na desce do krojenia i włóż w nie plaster ziemniaka. Nacinaj ziemniaka najpierw pionowo, co 4-5 mm. Następnie odwróć plaster ziemniaka, ponownie włóż go między patyczki i nakrawaj lekko pod kontem, kierując nóż na godzinę 10:00. Dzięki patyczkom nie przekroisz do końca i zrobi się piękny wzór.
- Teraz czas na nadzianie ziemniaka na patyczek do szaszłyków i jego delikatne rozciągnięcie. Przy twardszych ziemniakach bywa to trudne, dlatego możesz wcześniej zanurzyć patyczek szaszłykowy w oleju, aby łatwiej nadziać ziemniaczka i łatwiej go rozsunąć pokazując wzór.
- Układaj ziemniaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą pędzla kuchennego pokryj masłem z przyprawami. Można co prawda, zamiast masła użyć oliwy i smak też będzie dobry, ale przy oliwie ziemniaki wyjdą bardziej miękkie, a masło da tę chrupkość.
- Ziemniaczki piecz przez 30 do 40 minut, uważając, aby się nie przypaliły. Muszą być zrumienione i chrupiące. Warto je obrócić w trakcie pieczenia.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł