Ten przepis to zdecydowanie odchudzona wersja popularnej kurczakowej sieciówki, w której zjecie kurczaki smażone w głębokim tłuszczu. A przecież nie trzeba ich smażyć, chrupką panierkę na kurczaku można uzyskać w piekarniku z naprawdę niewielką ilością tłuszczu (1-2 łyżki na całą porcję). Jeśli zatem masz ochotę na skrzydełka, nie kupuj tych smażonych, zrób kolejnym razem właśnie te z mojego przepisu.
Jak nadać smak skrzydełkom?
Sekretem jest tu wcześniejsze marynowanie kurczaka w maślance z dodatkiem przypraw. Minimalny czas marynowania to 30 minut, ale jeśli masz więcej czasu, to zostaw kurczaka w marynacie maślankowej nawet kilka godzin, odwdzięczy się on pysznym smakiem. Warto więc przygotować kurczaka rano, a dopiero w porze obiadu zrobić panierowanie i upiec skrzydełka.
Chrupkość skrzydełek
W piekarniku da się zrobić chrupiącą skórkę kurczaka, a do tego potrzebujesz jedynie odrobiny oleju lub oliwy pod koniec pieczenia. Najlepiej jest użyć oleju z dyfuzorem, ale jeśli nie masz dyfuzora, aby spryskać kurczaka, to nałóż go pędzlem kuchennym tak jak ja. Robię to 10 minut przed końcem pieczenia, bo wtedy panierka jest już twarda, a olej czy oliwa nadadzą jej tylko pięknego koloru i blasku, oraz spowodują, że nie będzie białych miejsc od mąki widocznych w panierce.
Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem, zajrzyj jeszcze do:
– Szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
– Kurczak w sosie pomidorowym
– Makaron z kurczakiem dijon
– Domowy kebab w bułce
– Kurczak słodko-kwaśny
– Potrawka z kurczaka ze smażoną fetą
– Kurczak w czerwonym winie
– Kurczak w sosie musztardowym
– Kurczak w sosie dijon
– Kurczak z papryką
– Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami
– Siekane kotlety z kurczaka
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
– Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA Z PIEKARNIKA
Przygotowanie: 1 h 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 8-12 skrzydełek z kurczaka
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Składniki marynata:
– 400 ml maślanki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka ostrej papryki
Składniki panierka:
– 6 łyżek mąki pszennej
– 8 łyżek bułki tartej lub panko
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka ostrej papryki
Składniki sos:
– 1 łyżka musztardy sarepskiej lub dijon
– 1 łyżka musztardy francuskiej
– 1 łyżka chrzanu
– 1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj maślankę wraz z przyprawami i dodaj do marynaty kurczaka. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw kurczaka do lodówki na minimum 30 minut a najlepiej nawet na 4-6h.
- Połącz ze sobą składniki panierki i dokładnie wymieszaj. Wyjmuj po 1 skrzydełku z marynaty, strzepując jej nadmiar i obtaczaj skrzydełka w panierce, tak aby pokryła kurczaka dokładnie z każdej strony.
- Układaj kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180o C. Piecz skrzydełka przez około 40 minut, a w połowie pieczenia odwróć skrzydełka na drugą stronę.
- 10 minut przed końcem pieczenia spryskaj kurczaka lub nasmaruj za pomocą pędzla kuchennego oliwą, lub olejem. Najlepsza będzie do tego butelka z olejem z dyfuzorem, dzięki temu ładnie i równomiernie pokryjesz go niewielką ilością tłuszczu.
- W czasie pieczenia przygotuj sos z podanych składników, mieszając je ze sobą. Upieczonego kurczaka podawaj z sosem i sałatką.