To przepyszne ciasto bez pieczenia, które składa się z kilku warstw i pokochają je wszyscy! Słodki i przepyszny karmel, masa budyniowa i masa śmietanowa są pyszne. Ciasto wymaga chwili a do tego trzeba je schłodzić minimum 12 h a najlepiej cały dzień. Zaplanuj więc jego przygotowanie na dzień wcześniej!
Polecam Ci inne moje ulubione ciasta
Ciasto kukułka
Sernik z brzoskwiniami
Najlepsze ciasto marchewkowe!
Karpatka
Sernik nowojorski
Ciasto drożdżowe – topielec
Tort tiramisu
Murzynek
Ciasto cytrynowe
Ciasto saleceson z jabłkami
Blok czekoladowy najlepszy
CIASTO 3 BIT
Przygotowanie: 2 h minut + chłodzenie minimum 12 h w lodówce (najlepiej 24h)
Składniki masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu
- 600 ml mleka
- 30 g cukru
- 125 g bardzo miękkiego masła
Składniki bita śmietana:
- 400 g śmietany 36%
- 30 g cukry pudru
- odrobina ekstraktu waniliowego
Pozostałe składniki:
- 300 g dobrej jakości herbatników
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej
- 3-4 łyżki tartej gorzkiej czekolady
Forma 20 x 30 cm lub zbliżona do przygotowania ciasta.
Przygotowanie:
- MASA BUDYNIOWA: 450 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W tym czasie wymieszaj pozostałe 150 ml mleka z cukrem oraz proszkiem budyniowym z 2 opakowań. Po zagotowaniu mleka wlej do garnka mieszaninę z budyniem i gotuj jeszcze przez kilka chwil na niewielkim ogniu, mieszając energicznie. Tak przygotowany budyń przykryj arkuszem folii spożywczej i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- BITA ŚMIETANA: W czasie studzenia ubij dość mocno śmietanę 36% z cukrem i odrobiną ekstraktu waniliowego. Nie musisz do asy dodawać żelatyny.
- MASA BUDYNIOWA: do misy miksera dodaj bardzo miękkie masło i ucieraj je na puszystą masę. Do masła dodawaj po łyżce masy budyniowej i cały czas ucieraj. Wszystko powinno się pięknie ze sobą połączyć i stworzyć jednolity krem.
- SKŁADANIE: Brytfankę możesz wyłożyć papierem do pieczenia, choć nie jest to konieczne. Na spód wyłóż pierwszą warstwę herbatników. Na ciastkach rozłóż całą puszkę kajmaku, ale uważaj przy rozsmarowywaniu, aby herbatniki się nie poprzemieszczały.
- Na kajmaku połóż kolejną warstwę herbatników. Teraz czas na warstwę z masy budyniowej. Rozsmaruj ją dokładnie na całej powierzchni.
- Masę przełóż kolejną, już ostatnią warstwą herbatników i ty razem przełóż bitą śmietaną. Teraz już wystarczy posypać ciasto tartą gorzką czekoladą.
- Ta przygotowane ciasto włóż od razu do lodówki i schładzaj minimum 12 godzin, a najlepiej nawet 24 h.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł