Sezonie truskawkowy trwaj! Tak chciałoby się rzec, zatrzymując ten okres w roku na wieczność. Niestety tylko niewielką część roku możemy cieszyć się najpyszniejszymi truskawkami wprost z polskich pól. Dlatego rozpieszczajcie się nie tylko jedzeniem ich na surowo ale wszelkimi ciastami, dżemami, sokami z ich wykorzystaniem.
Od razu uprzedzę Wasze pytania, moje ciasto jest tak wystrojone i ozdobione truskawkami na górze, bo było elementem pewnej sesji zdjęciowej. Sesji która mimo że bardziej biznesowa musiała mieć akcent kulinarny, bo nie da się bez! Zrobiłyśmy zatem piękne zdjęcia na warszawskiej Pradze, gdzie ciasto wzbudzało ogólny entuzjazm i zaciekawienie. Najlepsze było na koniec, udało nam się pokroić i zjeść ciasto w tym pięknym otoczeniu.
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– ciasto kruche z rabarbarem
– najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
– tort czekoladowy z owocami
– makaron z truskawkami
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
– najlepsze ciasto marchewkowe
– sypana szarlotka
CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI
PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta
SKŁADNIKI:
– 300 g mąki pszennej
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka rozmiar L
– 200 g drobnego cukru
– 250 ml jogurtu naturalnego
– 50 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
– odrobina ekstraktu z wanilii
– 15-20 świeżych truskawek
SKŁADNIKI KRUSZONKA
– 90 g mąki pszennej
– 70 g zimnego masła
– 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st C.
- Do misy miksera dodaj jajka oraz drobny cukier i miksuj około 6-7 minut, aż masa zrobi się puszysta.
- Do puszystej masy dodaj przesianą mąkę, olej, jogurt, proszek do pieczenia, ekstrakt wanilii. Miksuj tylko do połączenia składników.
- Okrągłą formę 22-24 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej ciasto i połóż na nim truskawki, umyte i odszypułkowane.
- Z mąki, zimnego masła pokrojonego w niewielką kostkę i cukru zagnieć kruszonkę. Posyp cisto kruszonką i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 40-43 minuty, aż ciasto wyrośnie i pięknie się zezłoci.
- Ciasto możesz oczywiście ozdobić jeszcze na górze świeżymi truskawkami!
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł