Genialne czerwone curry które możesz zrobić w bardzo wielu wersjach. Możesz bowiem zmienić dodatki, zrobić wersję mięsną lub z samymi warzywami. To curry doskonale smakuje też z kawałkami ryby, choć te dodaje się jak sos jest już gotowy i gotuje dosłownie kilka chwil aby ryba się nie rozpadła. Zatem w tym przepisie znajdziecie fajną bazę do przepisu a ostateczne danie dostosujcie do tego co lubicie i … co macie w lodówce 😉
I jeszcze jedna ważna kwestia, poniżej znajdziesz przepis na zrobioną w domu pastę czerwone curry, ale możesz użyć do przygotowania potrawy wersji domowej lub gotowego kupionego produktu.
Szukasz pomysłów na potrawy w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– curry z kalafiorem
– makaron z tofu
– curry z batatem
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
– Żółte curry z kurczakiem
– Szybkie curry z krewetkami
CZERWONE CURRY Z INDYKIEM I KALAFIOREM
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składnik czerwona pasta curry (możesz też użyć gotowej):
- 90 g czerwonych pikantnych papryczek chilli
- 25-35 g świeżego imbiru
- 8-10 ząbków czosnku
- 50 g trawy cytrynowej
- 100 ml oleju rzepakowego
- 4 limonki
- 2 łyżki nasion kolendry
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
Pozostałe składniki:
- 100 g ryżu basmati lub jaśminowego
- 200-300 g piersi z indyka
- pół kalafiora
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 ml gęstej passaty pomidorowej
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki czerwonej pasty curry – możesz użyć domowej zrobionej ze składników powyżej lub kupić gotową
- świeża dymka lub kolendra do posypania
Przygotowanie:
- Składniki pasty curry włóż do niewielkiego blendera i miksuj na jednolitą aromatyczną pastę. Użyj do tego dania dwie płaskie łyżki lub nieco mniej, a resztę przechowuj w lodówce i zużyj do innych dań.
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Czosnek i świeży imbir bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na małej tarce.
- Kalafior pokrój w niewielkie różyczki. Indyka pokrój w niedużą kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane, wrzuć czosnek i świeży imbir i smaż około minuty. Dodaj indyka i smaż 4-5 minut, następnie dorzuć kalafiora i pastę curry. Wymieszaj.
- Wlej na patelnię mleko kokosowe, passatę pomidorową i wymieszaj. Zmniejsz pod patelnią płomień na średni, przykryj patelnię lub garnek pokrywką i duś od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut. Sprawdzaj czy kalafior zrobił się już miękki.
- Curry podawaj z ugotowanym ryżem i dodatkiem świeżej dymki lub kolendry.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
1 comments
Aż ślinka cieknie od samego zdjęcia. Zobaczymy co dopiero będzie jak spróbuję sama zrobić.