Wiem że tak jak ja lubicie takie dania, wymagają chwili przygotowania, wstawienia do piekarnika i tyle. Resztę zrobi czas i temperatura pieczenia. Tym razem przygotowałam dla Was nie tylko przepis ale także video do obejrzenia którego serdecznie zapraszam 🙂 A jeśli jeszcze nie kliknęliście SUBSKRYBUJ zróbcie to teraz 🙂
Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– wołowina duszona w ciemnym piwie
– boeuf bourguignon
– kotlet schabowy
– gulasz wołowy z czerwonym winem
– Boeuf Strogonow
– placek po węgiersku
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– młoda kapusta
PRZYGOTOWANIE: 2 h 25 min
ILOŚĆ PORCJI: 2
Składniki:
– 500 g udźca z indyka z kością lub bez
– 5-6 ziemniaków
-10-12 ząbków czosnku
– garść jarmużu
– łyżka świeżego tymianku
– sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso umyjcie i pokrójcie na mniejsze kawałki, doprawcie solą i pieprzem. Włóżcie do naczynia żaroodpornego.
- Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na pół lub 3 części, w zależności od wielkości. Włóżcie do naczynia pomiędzy kawałki mięsa.
- Czosnek obierzcie. Większe kawałki przekrójcie na pół. Powtykajcie czosnek głębiej, między mięso a ziemniaki. Podobnie zróbcie z liśćmi jarmużu podzielonymi na mniejsze kawałki. Całość doprawcie jeszcze solą i pieprzem, przykryjcie pokrywką lub folią aluminiową i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 st C (180 st C z termoobiegiem) na 2h. Po tym czasie zdejmijcie folię lub pokrywkę i zapieczcie jeszcze ok 10-15 minut. Na 2-3 minuty przed końcem dodajcie jeszcze odrobinę świeżego jarmużu.
Smacznego!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
–Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
smacznie to wygląda 🙂 lubimy dania jednogarnkowe 🙂
Przepis jest prosty, danie wygląda smacznie, właśnie wstawiam do piekarnika