To najlepsza opcja na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi czy rodziną, pyszna deska serów do której możecie dodać niezliczoną ilość serów, wędlin czy dodatków. Tym razem mam dla Was nie przepis, a garść porad jak przygotować idealną deskę serów, którą zachwycą się Wszyscy goście.
SERY
Najlepsza porada to taka, aby wybrać sery które się lubi. Na desce serów można podawać zarówno sery żółte jak i sery dojrzewające czy pleśniowe. Najlepiej wybrać 3-5 rodzajów różnych serów, które będą miały inną fakturę i smak.
Na mojej desce widzicie ser camembert klasyczny, ser roquefort – o bardzo intensywnym smaku, z dodatkiem zielonej pleśni, ser parmezan – przyjechał ze mną z Włoch jego dość spory kawałek, ser tak twardy jak parmezan najlepiej pokruszyć na mniejsze kawałki. Ostatni z serów jaki podałam to ser kozi twardy, idealnie różnicujący moją deskę serów.
WĘDLINY
Wędliny to osobne zagadnienie, bo deska właściwie mogłaby być stworzona tylko z wędlin i mięs. Ja lubię do klasycznej deski serów dodawać jeden lub 2 gatunki wędliny, czyli tak jak w tym przypadku szynkę serano lub inną dojrzewającą, oraz małe salami paprykowe o lekko pikantnym smaku.
DODATKI
Pozostałe dodatki najłatwiej podzielić na kategorie:
– owoce – fantastycznienie nadają się do tego winogrona, zarówno jasne jak i ciemne, borówki, jeżyny, maliny, melon.
– krakersy – idealne do deski serów. Możesz użyć klasycznych większych krakersów lub małych. Polecam Ci krakersy z czarnuszką lub paprykowe, idealnie pasują do wyrazistych serów. Idealnym dodatkiem będą także precelki słone lub grissini. Możesz użyć grissini ze sklepu lub wykorzystać mój przepis na grissini.
– miód i konfitury – pasują do wielu gatunków serów, idealnie komponują się na przykład z serem kozim. Podaj je w małych miseczkach lub malutkich słoiczkach.
– wytrawne dodatki – konfitura cebulowa, którą możecie zrobić sami z mojego przepisu, chutney mango lub chutney z pigwy, który też znajdziecie na blogu. Jeśli chodzi o chutney mango z czystym sumieniem polecę Wam ten dostępny w sklepach marki Patak’s.
JAK ZROBIĆ DESKĘ?
Zacznijcie od wybrania odpowiedniej deski lub podobnego naczynia. Najlepiej do tego sprawdzą się płaskie powierzchnie.
Na początku ułóżcie sery, tak aby dość łatwo można je było kroić jeśli tego wymagają. Następnie połóżcie wędliny, możecie to zrobić w jednym miejscu lub rozłożyć jeden gatunek sera czy wędliny na dwa przeciwległe końce. Przyszedł czas na dodatki i owoce. Wypełnij nimi puste przestrzenie tak aby wypełnić je w całości. Do deski serów możesz podać tez pieczywo, z doświadczenia wiem, że są osoby które mogą o nie poprosić.
DESKA NA BOŻE NARODZENIE
Podobnie możesz przygotować deskę na Boże Narodzenie. Może to być wigilijna postna wersja lub wersja podobna do mojej, idealna na każde przyjęcie przed czy po Świętach. Dodatki możesz położyć dowolne, sery, wędliny, krakesy czy paluchy. Ważne są tu 3 rzeczy:
- GWIAZDA na górze. Możesz podobnie jak ja wykorzystać do tego metalową foremkę i napełnić ją jakimiś elementami, np kaparami, suszoną żurawiną. Innym pomysłem jest wycięcie gwiazdki np. z żółtego sera.
- KSZTAŁT – układaj składniki na desce w kształt choinki. Na dole możesz przygotować jeszcze eement imitujący korzeń drzewka, tak jak kabanosy u mnie.
- ROZMARYN – to gałązki tej przyprawy robią ten niesamowity klimat! Połóż kilka gałązek na choince, a zobaczysz, że uzyskasz niesamowity efekt!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Fajny pomysł aby zaskoczyć znajomych gdy przyjdą w odwiedziny, na pewno przy następnym spotkaniu wykonam taką deskę serów, na zdjęciach wygląda przepysznie 🙂 Dam znać jak smakowało 😛
Uwielbiam takie deski z przekąskami, jest to fajny pomysł na urodziny lub po prostu gdy goście przyjdą, albo do filmu na wieczór i do tego dobre wino:) Obiecuję że przetestuję 🙂