Na moi m blogu znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na kotlety i placki, nie tylko w wersji mięsnej ale rybnej czy warzywnej. Poniżej wrzucam Ci kilka pysznych linków w które warto kliknąć, jeśli będą smakowały Ci te kotlety z cukinii. Zrobiłam je z dodatkiem kasy bulgur, choć tą możesz zamienić na kuskus lub quinoa.
Polecam Wam także:
– kotlety rybne
– kotlet quinoa
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlety ziemniaczane
– wege burger z kalafiora
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
KOTLETY Z CUKINII
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
Ilość porcji: 6-7 niewielkich kotletów
SKŁADNIKI:
– 100 g kaszy bulgur
– 1 średnia cukinia
– pół małej cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 2 jajka M
– 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól i pieprz
– olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przez około 15 minut.
- Na tarce z większymi oczkami zetrzyj cukinię i dodaj ją do ugotowanej i wystudzonej kaszy. Na małych oczkach zetrzyj cebulę oraz czosnek. Wszystko razem wymieszaj, dodając ok 1/3 łyżeczki soli i tyle samo pieprzu. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw.
- Dodaj 3-4 łyżki bułki tartej i 2 jaja w całości. Najlepiej dodaj najpierw nieco mniej bułki, wymieszaj dokładnie i jeśli masa nadal się za bardzo rozpada dodaj więcej. Z masy lep kotleciki dość mocno je ściskając jak byś wyciskał z nich nadmiar płynu, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
- Kotlety podawaj same lub z ulubionym sosem, idealny jest sos tzatzyki lub gęsty jogurt grecki z skórką cytryny i miętą.
Smacznego!
I jeszcze zajrzyj do:
– kopytka ruskie
– pierogi ruskie
– kotlety ruskie
1 comments
Ile gramów cukinii?