Zrobienie cytrynowej Ice Tea jest naprawdę proste, a skład domowego napoju będzie o niebo lepszy niż gotowe odpowiedniki dostępne na półkach sklepowych. Wystarczy, że zrobisz koncentrat a następnie dodasz do niego wodę – niegazowaną lub z dodatkiem gazu, sporo lodu i plasterki cytryny. I gotowe!
Jeśli lubisz tego typu przepisy, polecam Ci:
– lemoniada ogórkowa
– lemoniada arbuzowa
– lemoniada wiśniowa
– lemoniadę czereśniową
– lemoniadę malinową
– lemoniadę melonową
– oraz coś z dodatkiem alkoholu – przepis na granitę mohito.
DOMOWA MROŻONA HERBATA
PRZYGOTOWANIE: 5 minut + chłodzenie
SKŁADNIKI:
– 6 torebek herbaty lub 6 łyżeczek czarnej herbaty liściastej
– 80-120 g cukru (ja nie słodzę klasycznej herbaty dlatego dodaję 80 g, ale dopasuj do swoich upodobań)
– 500 ml zagotowanej wody
– 120-150 ml soku z cytryny lub soku z limonki
– do podania: woda gazowana lub niegazowana, kostki lodu, plasterki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Zagotuj wodę i włóż do wrzątku herbatę. Zaparzaj herbatę przez 8-10 minut, musi być dość esencjonalna. Wyjmij torebki, dodaj cukier i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj.
- Esencję należy schłodzić, najpierw pozwolić jej wystygnąć a później chłodzić już w lodówce.
- Do szklanki dodaj kostki lodu, esencję herbacianą, wodę gazowaną lub niegazowaną, plasterki z cytryny. Esencję i wodę należy mieszać w proporcjach pół na pół.
Smacznego!
2 comments
Super sprawa w upalne dni. Będę robił 🙂
Robię w podobny sposób. Zdecydowanie lepsza od sklepowych.