Dla takich drożdżówek mogę wstawać bladym świtem, byle tylko spróbować ciepłego jeszcze wypieku w porze śniadania. Tym razem tak właśnie było, pyszne drożdżówki zostały zrobione rano aby o 9 poczęstować nimi cały nasz zespół w biurze. Zniknęły w ekspresowym tempie 😉
Polecam Ci też przepisy:
– drożdżówki z serem
– drożdżówki z serem i rabarbarem
– brioszki
– ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– racuchy drożdżowe
– drożdżówki z truskawkami
– drożdżowe topielec
– mini pączki serowe
– blok czekoladowy
– Drożdżowy wieniec pizzowy
– Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
– Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– muffinki z borówkami
– Cynamonki z jabłkiem
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I BORÓWKAMI
Przygotowanie: około 2,5 h
Ilość: 10-13 drożdżówek, w zależności od wielkości
Składniki ciasto:
– 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki letniego mleka
– 4 łyżki cukru
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 1/4 łyżeczki soli
– 60 g roztopionego masła
– 7 g suchych drożdży lub 18 g świeżych drożdży
Składniki nadzienie:
– 250 g białego sera półtłustego
– 4 łyżki cukru
– 1 żółtko
– pół łyżeczki ekstraktu wanilii (możesz zastąpić cukrem waniliowym zmniejszając ilość klasycznego cukru)
– pół szklanki borówek (możesz zastąpić jagodami z cukrem lub innymi owocami)
dodatkowo 1 rozkłócone jajko do posmarowania drożdżówek.
PRZYGOTOWANIE:
- Pamiętaj, że robiąc ciasto drożdżowe Twoje składniki powinny mieć temperaturę pokojową lub powinny być ciepłe (jak mleko).
- ŚWIEŻE DROŻDŻE: do misy wlej ciepłe mleko (ale nie gorące). Do mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki odjęte z podanych porcji na ciasto. Wymieszaj i odstaw na 20 minut, aż zaczyn „ruszy”.
- SUSZONE DROŻDŻE: dodaj je do składników w etapie 5.
- Rozpuść 60 masła i chwilę przestudź aby nie dodawać gorącego do pozostałych składników.
- Do misy miksera dodaj mąkę, jajko i żółtko, zaczyn z drożdżami lub ciepłe mleko i suche drożdże, cukier. Zacznij mieszanie ciasta używając końcówki typu hak, mieszaj przez 2-3 minity aż składniki się połączą. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i lśniące.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 h przykryte czystą ściereczką lub folią spożywczą. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj ser. Zmielony ser wymieszaj z żółtkiem, cukrem i ekstraktem wanilii.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 10-13 części (w zależności od pożądanej wielkości drożdżówek) i stwórz ładne kule, jeśli za bardzo klei się do dłoni rób to na blacie podsypanym odrobiną mąki. Następnie kładź kule na blasze w sporych odstępach i spłaszcz je dłonią.
- Za pomocą palców lub jakiegokolwiek przyrządu z zaokrągloną główną spłacz środek drożdżówki zostawiając około 1 cm wysokiego rantu naokoło. Musisz zrobić to dość szynko bo ciasto będzie nadal wyrastać i niwelować zagłębienia.
- Do środka drożdżówki włóż ser, rozkładając porcję sera po wszystkich 10-13 drożdżówkach, a następnie ułóż na nim po kilka-kilkanaście borówek.
- Odstaw drożdżówki na kolejne 20-25 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st C.
- Czas na posmarowanie drożdżówek rozbełtanym jajkiem na brzegach, użyj do tego pędzla kuchennego. Możesz też przygotować kruszonkę z tego przepisu na drożdżówki z serem i ułożyć ją na bułeczkach.
- Piecz drożdżówki przez 15-16 minut do zrumienienia. Wyjmij drożdżówki, wystudź i podawaj.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł