Robiłam już drożdżówki z serem oraz takie z rabarbarem i truskawkami, ale połączenie sera i rabarbaru z dodatkiem kruszonki jest obłędne. Próbujcie koniecznie.
Polecam Ci też przepisy:
– drożdżówki z serem
– drożdżówki z serem i rabarbarem
– brioszki
– ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– racuchy drożdżowe
– drożdżówki z truskawkami
– drożdżowe topielec
– mini pączki serowe
– blok czekoladowy
– Drożdżowy wieniec pizzowy
– Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
– Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– Cynamonki z jabłkiem
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I RABARBAREM
Przygotowanie: około 2,5 h
Ilość: 10 drożdżówek
Składniki ciasto:
– 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki letniego mleka
– 4 łyżki cukru
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 1/4 łyżeczki soli
– 60 g roztopionego masła
– 7 g suchych drożdży lub 18 g świeżych drożdży
Składniki nadzienie:
– 200 g białego sera półtłustego
– 2 łyżki cukru + 1 łyżka do rabarbaru
– 3-4 laski rabarbaru
– 1 żółtko
– pół łyżeczki ekstraktu wanilii (możesz zastąpić cukrem waniliowym zmniejszając ilość klasycznego cukru)
Składniki kruszonka:
– 20 g twardego masła
– 20 g cukru
– 36 g mąki pszennej
dodatkowo 1 rozkłócone jajko do posmarowania drożdżówek.
PRZYGOTOWANIE:
- Pamiętaj że robiąc ciasto drożdżowe Twoje składniki powinny mieć temperaturę pokojową lub powinny być ciepłe (jak mleko).
- ŚWIEŻE DROŻDŻE: do misy wlej ciepłe mleko (ale nie gorące). Do mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki odjęte z podanych porcji na ciasto. Wymieszaj i odstaw na 20 minut, aż zaczyn „ruszy”.
- SUSZONE DROŻDŻE: dodaj je do składników w etapie 5.
- Rozpuść 60 masła i chwilę przestudź aby nie dodawać gorącego do pozostałych składników.
- Do misy miksera dodaj mąkę, jajko i żółtko, zaczyn z drożdżami lub ciepłe mleko i suche drożdże, cukier. Zacznij mieszanie ciasta używając końcówki typu hak. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie lśniące.
- Pozostaw ciasto do wyrastania na 1,5 h przykryte czystą ściereczką lub folią spożywczą. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj ser oraz rabarbar. Ser wymieszaj z żółtkiem, cukrem i ekstraktem wanilii. Rabarbar umyj, pokrój w niewielkie kawałki i zasyp 1 łyżką cukru i wymieszaj.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 10 części i stwórz ładne kule, jeśli za bardzo klei się do dłoni rób to na blacie podsypanym odrobiną mąki. Następnie kładź kule na blasze w sporych odstępach i spłaszcz je dłonią.
- Za pomocą palców lub jakiegokolwiek przyrządu z zaokrągloną główną spłacz środek drożdżówki zostawiając około 1 cm rantu wyższego naokoło. Musisz zrobić to dość szynko bo ciasto będzie wracało.
- Do środka drożdżówki włóż ser, rozkładając porcję sera po wszystkich 10 drożdżówkach, a następnie ułóż na nim kawałki rabarbaru.
- Odstaw drożdżówki na kolejne 20-25 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st C i przygotuj kruszonkę mieszając wszystkie składniki i zagniatając je w dłoniach.
- Czas na posmarowanie drożdżówek rozbełtanym jajkiem na brzegach, użyj do tego pędzla kuchennego. Po nasmarowaniu posyp je kruszonką i wstaw do piekarnika.
- Piecz drożdżówki przez 15-16 minut do zrumienienia. Wyjmij drożdżówki, wystudź i podawaj.
1 comments
Pyszne drożdżówki.