Opiszę je jednym zdaniem, są genialnie pyszne, szczególnie kiedy są jeszcze ciepłe.
Polecam Ci też przepisy:
– makaron z truskawkami
– drożdżówki z serem
– drożdżówki z serem i rabarbarem
– brioszki
– ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– racuchy drożdżowe
– drożdżówki z truskawkami
– drożdżowe topielec
– mini pączki serowe
– blok czekoladowy
– Drożdżowy wieniec pizzowy
– Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
– Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– Cynamonki z jabłkiem
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM
Przygotowanie: ok 2,5 h
Ilość: 9-10 drożdżówek
Składniki ciasto:
– 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki letniego mleka
– 4 łyżki cukru
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 1/4 łyżeczki soli
– 60 g roztopionego masła
– 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży
Składniki nadziewanie:
– 8-10 truskawek
– 1-2 laski rabarbaru
Składniki kruszonka:
– pół szklanki mąki pszennej
– 5 łyżek cukru
– 1/4 łyżeczki ekstraktu wanilii lub 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
– 60 g roztopionego masła
dodatkowo 1 rozbełtane jajko do posmarowania drożdżówek.
PRZYGOTOWANIE:
- Pamiętaj że robiąc ciasto drożdżowe Twoje składniki powinny mieć temperaturę pokojową lub powinny być ciepłe (jak mleko).
- ŚWIEŻE DROŻDŻE: do misy wlej ciepłe mleko (ale nie gorące). Do mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki z podanych porcji na ciasto. Wymieszaj i odstaw na 20 minut aż zacznie pracować. Następnie postępuj tak jak opisałam w punkcie 5.
- SUSZONE DROŻDŻE: dodaj je po prostu do składników w etapie 5.
- Rozpuść 60 masła i chwilę przestudź aby nie dodawać gorącego do pozostałych składników.
- Do misy miksera dodaj mąkę, jaja, zaczyn z drożdżami lub ciepłe mleko i suche drożdże, cukier. Zacznij mieszanie a na koniec dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i świecące.
- Pozostaw ciasto do wyrastania na 1,5 h. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 9-10 części i połóż je na blasze. Odstaw na 30-50 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Czas na zrobienie wgłębienia w drożdżówkach. Ja robię to małą szklanką lub kieliszkiem, ale możesz użyć dłoni. Najlepiej zrobić to zwilżonymi dłońmi lub zwilżonym naczyniem, ciasto może się kleić. Rób wgłębienie możliwie duże, pozostawiając cienkie ciasto na spodzie.
- Do wgłębienia włóż przekrojone truskawki i rabarbar pokrojony w niewielkie kawałki.
- Czas na posmarowanie drożdżówek rozbełtanym jajkiem na brzegach, użyj do tego pędzla kuchennego.
- Z składników na kruszonkę przygotuj ciasto, wyrabiając je w dłoniach. Kruszonką posyp drożdżówki dość obficie.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C, niech drożdżówki jeszcze chwilę wyrastają w ciepłym miejscu zanim piekarnik będzie gotowy.
- Piecz drożdżówki przez 15-16 minut do zrumienienia. Wyjmij drożdżówki, wystudź i podawaj.
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł