To danie przypomniało mi naszą podróż do Meksyku na przełomie 2019 i 2020 roku. Fantastyczny czas, mnóstwo zwiedzania i genialne jedzenie jakie wtedy poznaliśmy pozostaje w mojej pamięci niezmiennie żywe. Bardzo podobne enchiladas jadłam w przydrożnym barze w Meksyku, kiedy to wybrałam pozycję z karty dosłownie na chybił trafił, nie znam bowiem hiszpańskiego a nie było tłumaczenia na inny język. Ale to było pyszne! Tamto danie też polane było obficie sosem salsa verde, sosem, który możecie kupić gotowy i jest dostępny w dużych supermarketach (czasem pod nazwą zielona salsa). Nie będę zatem przedłużać, zapraszam Was serdecznie na przepis.
Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także:
– enchiladas z kurczakiem
– fajitas z kurczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– rollsy z salami
– rollsy z szynką i serem
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– chilli con carne
– pad thai z kurczakiem
– tacos ze stekiem
ENCHILADAS Z INDYKIEM
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 500 g piersi z indyka
– mieszanka przypraw: pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki ostrego chilli, pół łyżeczki papryczki wędzonej, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki kuminu
– pół puszki kukurydzy lub jedna ugotowana kolba
– 3 łyżki śmietany 18%
– 200 g sosu salsa verde (zielona salsa)
– 2 łyżki posiekanych papryczek jalapeno
– 4 tortille pszenne lub pełnoziarniste
– 10 łyżek tartego sera mozzarella lub mix mozzarella i cheddar
– świeża kolendra do podania
– 2 łyżki oliwy
– pół czerwonej cebuli
– pół awokado lub gotowe guacamole
– 1 limonka – cząstki do podania
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Indyka pokrój w małe kawałki. Z podanych w przepisie przypraw przygotuj mieszankę. Dodaj ją do pokrojonego indyka i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż kawałki indyka po kilka minut z każdej strony. Najpepiej zrób to na 2 razy, indyka będzie zbyt dużo na jedno smażenie co spowoduje że mięso będzie się dusiło a nie smażyło. Usmażone mięso zdejmij z patelni, odlej sos który zbierze się w naczyniu i dodaj do indyka kukurydzę, posiekane drobno papryczki jalaneno oraz śmietanę. Wymieszaj wszystko aby stworzyć jednolite nadzienie w sosie śmietanowym.
- Naczynie do zapiekania 2 łyżkami sosu salsa verde. Zawijaj tortille z farszem z kurczakiem i układaj je w naczyniu jedna obok drugiej, łączeniem do dołu. Na zawiniętych tortillach wyłóż cały pozostały sos salsa verde i wszystko posyp obficie tartym serem cheddar lub mieszaniną cheddara i mozzarelli.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C, piecz przez 12-14 minut.
- Enchiladas podawaj posypane posiekaną czerwoną cebulą, kawałkami awokado i świeżą kolendrą.
SMACZNEGO!
I jeszcze:
Roladki z tortilli z tuńczykiem
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!