Wpisz i naciśnij Enter

Makaron z cukinią, karczochem i pomidorami

Dzięki paczce od Barilla mam wiele gatunków makaronów, których do tej pory używałam rzadko, lub których nigdy nie przyrządzałam dotychczas. Jednym z nich jest makaron Maccheroni. Niewielki, bardzo jędrny i smaczny. Myślę że nadaje się do większości sosów, ja postanowiłam zrobić go na bezmięsną kolację.
Polecam Ci także przepisy:
chlebek z cukinii

Przygotowanie: ok 20 minut

Składniki:

– pół opakowania makaronu Maccheroni Barilla
– 2/3 cukinii
– puszka krojonych pomidorów
– ok 15 czarnych oliwek
– 2 małe ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
– chili – jeśli lubicie ostrzejsze potrawy
– pół słoiczka karczochów w oleju

 

PRZYGOTOWANIE:

Zagotujcie wodę na makaron. Ugotujcie go wg wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie na oliwie podsmażcie króciutko czosnek i chili, dodajcie puszkę pomidorów i cukinię pokrojoną w plasterki lub półplasterki. Duście aż cukinia zacznie się zawijać, dodajcie oliwki i na sam koniec cząstki karczocha. Ugotowany makaron wrzućcie na patelnię z sosem, lub polejcie go od razu na talerzach.

Makaron jest idealny na lekki obiad lub kolację.

zcukinia1

zcukinia3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 comments

  1. nie próbowałam nigdy takiego makaronu, ale wygląda pysznie. Ja chyba tylko dodam jakiś boczek do składu aby zadowolić moich męźczyzn:)

  2. jeju, zgłodniałam..

  3. świetny pomysł

  4. Ja z kolei nie miałam jeszcze przyjemności z karczochami. Chyba sprawdzę jak smakują w takiej właśnie konfiguracji;)

  5. tego makaronu jeszcze nie jadłam ale z pewnością spróbuję 🙂

  6. Na prawde fajny pomysl,ale karczochy polecam swieze lub co najwyzej mrozone,ze sloika i konserwowe nie maja smaku.