Dzięki paczce od Barilla mam wiele gatunków makaronów, których do tej pory używałam rzadko, lub których nigdy nie przyrządzałam dotychczas. Jednym z nich jest makaron Maccheroni. Niewielki, bardzo jędrny i smaczny. Myślę że nadaje się do większości sosów, ja postanowiłam zrobić go na bezmięsną kolację.
Polecam Ci także przepisy:
– chlebek z cukinii
– chlebek z cukinii
Przygotowanie: ok 20 minut
Składniki:
– pół opakowania makaronu Maccheroni Barilla
– 2/3 cukinii
– puszka krojonych pomidorów
– ok 15 czarnych oliwek
– 2 małe ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
– chili – jeśli lubicie ostrzejsze potrawy
– pół słoiczka karczochów w oleju
PRZYGOTOWANIE:
Zagotujcie wodę na makaron. Ugotujcie go wg wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie na oliwie podsmażcie króciutko czosnek i chili, dodajcie puszkę pomidorów i cukinię pokrojoną w plasterki lub półplasterki. Duście aż cukinia zacznie się zawijać, dodajcie oliwki i na sam koniec cząstki karczocha. Ugotowany makaron wrzućcie na patelnię z sosem, lub polejcie go od razu na talerzach.
Makaron jest idealny na lekki obiad lub kolację.
6 comments
nie próbowałam nigdy takiego makaronu, ale wygląda pysznie. Ja chyba tylko dodam jakiś boczek do składu aby zadowolić moich męźczyzn:)
jeju, zgłodniałam..
świetny pomysł
Ja z kolei nie miałam jeszcze przyjemności z karczochami. Chyba sprawdzę jak smakują w takiej właśnie konfiguracji;)
tego makaronu jeszcze nie jadłam ale z pewnością spróbuję 🙂
Na prawde fajny pomysl,ale karczochy polecam swieze lub co najwyzej mrozone,ze sloika i konserwowe nie maja smaku.