Te pulpety naprawdę smakują jak prawdziwe domowe gołąbki, a ich przygotowanie jest dużo prostsze i przede wszystkim nie wymaga tyle czasu. Mają w środku wszystkie tradycyjne „gołąbkowe” składniki, w tym kapustę, ryż i tradycyjnie mięso mielone. W tej wersji jest to danie jednogarnkowe, które najlepiej podać razem z ziemniakami i pyszna domową surówka lub sałatą z dodatkiem jogurtu.
Zajrzyj także do innych moich przepisów:
– zupa gołąbkowa
– fasolka po bretońsku
– gołąbki z włoskiej kapusty
– zupa z włoskiej kapusty
– kwaśnica z żeberkiem
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
– surówka z czerwonej kapusty
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA
Ilość porcji: 7-9 gołąbków
Przygotowanie: 35 minut
Składniki:
– 500 g mięsa mielonego (z łopatki, wołowo-wieprzowego lub z kurczaka)
– 100 g ryżu
– 1 cebula
– ćwiartka kapusty
– 300-400 g passaty pomidorowej
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
– sól, pieprz
– olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj na półtwardo, wystudź i włóż do miski. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju lub oliwie.
- Do ryżu dodaj mięso, podsmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem (po około pół łyżeczki). Z kapusty wytnij głąb i najtwardsze części. Resztę posiekaj w cienkie paseczki i dodaj do mięsa. Mięso wymieszaj najlepiej ręką, a następnie ulep z mięsa 7-9 podłużnych sporych pulpetów.
- W większej patelni rozgrzej olej lub oliwę a następnie włóż pulpety i obsmaż je z każdej strony. Jak twoje gołąbki będą już zrumienione dodaj passatę pomidorową i dolej do niej około pół szklanki wody. Dodaj ziele angielskie, listek laurowy, po szczypcie soli i pieprzu.
- Przykryj patelnie pokrywką i duś około 20 minut w połowie duszenia przewracając pulpety. Kilka minut przed końcem dodaj oregano i w razie potrzeby dopraw.
- Gołąbki podawaj z ugotowanymi ziemniakami i sałatką.
SMACZNEGO!
Poleca Ci także:
– kotlet schabowy
1 comments
Bardzo smaczne! Przypadły do gustu nawet mojemu mężowi, który jest okropnym tradycjonalistą jeśli chodzi o jedzenie. Pyszne.