Pomysł na ten hummus pochodzi z gotowego produktu który kupiłam w sklepie! Czasem wybieram nowe dla mnie ale ciekawe produkty i te najlepsze sama próbuję powtórzyć. Tak też było i tym razem, kiedy słodycz mango i pikantny posmak papryczek okazały się być genialnym połączeniem.
Polecam Wam też inne pasty na moim blogu:
– falafel
– przepis na guacamole
– pasta z awokado i jajka
– hummus
– hummus z suszonymi pomidorami
– pasta z wędzonego kurczaka
– pasztet do smarowania
– masło ziołowe
– masło czosnkowe
– hummus z soczewicą
Składniki:
– 400 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka
– 2 płaskie łyżki pasty tahina
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– pół limonki
– 2 ząbki czosnku
– szczypta soli
– połowa dojrzałego mango
– pół łyżeczki ostrej papryczki chilli – suszona lub świeża
– świeża kolendra do posypania
Przygotowanie:
- Mango obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do blendera.
- Pastę tahina, ugotowaną ciecierzycę, oliwę z oliwek, szczyptę soli, sok z połowy limonki, chilli i czosnek wrzuć do blendera do mango i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy i posyp kolendrą, lub jeśli wolisz natką pietruszki. Podawaj.
SMACZNEGO!