Pasty z pieczonych warzyw często pojawiały się na moim blogu, korzystaliście już na pewno z przepisów na baba ganoush – pastę z pieczonego bakłażana, czy muhammara – pastę z pieczonej papryki. Tym razem mam dla Was połączenie pasty z pieczonych warzyw i hummusu, hummus z pieczonym kalafiorem ma zupełnie oblicze niż klasyczny hummus z ciecierzycy, ale pokochacie ten smak.
Polecam Wam też inne pasty na moim blogu:
– falafel
– przepis na guacamole
– pasta z awokado i jajka
– hummus
– hummus z mango
– hummus z suszonymi pomidorami
– pasta z wędzonego kurczaka
– pasztet do smarowania
– masło ziołowe
– masło czosnkowe
– hummus z soczewicą
Hummus z pieczonym kalafiorem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
– 300 g ugotowanej ciecierzycy lub 2/3 puszki ciecierzycy w zalewie
– 1 płaska łyżka pasty tahina
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szklanka różyczek kalafiora
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
– sok z całej limonki
– sól i pieprz
– do podania: pomidorki koktajlowe, świeże listki kolendry lub natki pietruszki
Przygotowanie:
- Kalafiora umyj, podziel na różyczki, dodaj do miski i skrop 1-2 łyżkami oliwy z oliwek a następnie dodaj obie papryki, po szczypcie soli oraz pieprzu. Przełóż kalafiora na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180º C i piecz przez 15-20 minut.
- Jak kalafior zrobi się miękki wyjmij go z piekarnika, chwilę przestudź.
- Upieczonego kalafiora, pastę tahina, ugotowaną ciecierzycę, pozostałą oliwę z oliwek i sok z limonki wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę, w razie potrzeby doprawiając jeszcze całość. Przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy i posyp pokrojonymi pomidorkami, resztką upieczonych różyczek kalafiora (jeśli Ci zostały) oraz świeżą kolendrą lub natką. Podawaj.
SMACZNEGO!