Indyjskie danie butter chicken należy do moich ulubieńców w tej kuchni. Dlatego nie mogło go tu zabraknąć. To pyszny i bardzo soczysty kurczak, który najpierw wymaga marynowania w sosie jogurtowym z dodatkiem mnóstwa przypraw, a następnie smażysz i łączysz z sosem pomidorowym z dodatkiem jeszcze większej ilości przypraw.
Ja do przygotowania sosu użyłam mleka kokosowego, które idealnie spaja całość i zadba o odpowiednią konsystencję. W tym przepisie masz tylko kurczaka i cebulę, ale możesz dorzucić jeszcze swoje ulubione warzywa. Będzie jeszcze pyszniej!

Szukasz pomysłów na potrawy w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– curry z kalafiorem
– curry z batatem
– makaron z tofu
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
INDYJSKI BUTTER CHICKEN
Przygotowanie: 40 minut + ewentualny dodatkowy czas na marynowanie jeśli masz taką możliwość
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
- 2 średnie piersi z kurczaka
- pół szklanki jogurtu greckiego
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki świeżego startego imbiru
- 2 łyżki mieszanki przypraw garam masala
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne (możesz sterować poziom ostrości)
- 1-2 łyżeczki płatków chilli (możesz sterować poziom ostrości)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 120 ml passaty pomidorowej
- 1 puszka mleka kokosowego
- sól i pieprz
- do podania: świeże listki kolendry
- do podania: ugotowany ryż basmati lub jaśminowy, placki naan (koniecznie skorzystaj z mojego przepisu)
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój w kostkę mniej więcej 3-4 cm wielkości. Do miski dodaj przyprawy: 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżka imbiru startego, 1 łyżka garam masala, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę pieprzy cayenne (lub mniej jeśli wolisz łagodne dania) i 1 łyżeczkę soli. Wszystko wymieszaj i dodaj jogurt grecki. Stworzoną w ten sposób marynatę wykorzystaj w zamarynowaniu kurczaka — wymieszaj jorurt i pokrojonego kurczaka i odstaw na 10-15 minut. Jeśli masz czas, aby kurczaka marynować nieco dłużej to zrób to. Odstaw go do lodówki na 1-2 h lub nawet na całą noc. Efekt będzie jeszcze lepszy.
- Rozgrzej na patelni olej i dodaj przygotowanego kurczaka z całą marynatą. Smaż kurczaka 6-8 minut aż przestanie być surowy. Wtedy wyjmij kurczaka z patelni do miski (możesz dodać do tej samej miski z resztkami marynaty, nie pobrudzisz wtedy więcej naczyń).
- W tym czasie pokrój cebulę w półplasterki. Na patelnię po kurczaku dodaj 1 łyżkę oleju i cebulę i smaż ją 3-4 minuty aż nieco zmięknie. W tym czasie przygotuj mieszankę przypraw: 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżkę imbiru startego, 1 łyżkę garam masala, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę pieprzy cayenne (lub mniej jeśli wolisz łagodne dania), 1-2 łyżeczki chilli (w zależności od preferencji ostrości) i nieco soli i pieprzu. Do usmażonej cebuli dodaj 2 łyżki masła oraz mieszankę przypraw i smaż przez 2-3 minuty, po czym dodaj passatę pomidorową i gotuj dalej kolejne kilka minut.
- Teraz dodaj na patelnię mleko kokosowe, wymieszaj i włóż do sosu usmażonego kurczaka. Wymieszaj i gotuj całość kolejne 5-7 minut.
- Danie jest już gotowe. Przekładaj je do miseczek i podawaj z ugotowanym ryżem, chlebkami naan, wszystko podane ze świeżymi listkami kolendry.
SMACZNEGO!


Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł






1 comments
Wyszło bardzo dobre, natomiast kto jadł w życiu butter chickena wie, że on tak nie smakuje 🙂 temu bliżej do zwykłego curry, natomiast ogólnie smakowo polecam