Szakszuka z boczkiem

Od jakiegoś czasu zapraszam Was na gotowanie live w każdą środę po 20:00. W ostatnią środę na Facebooku przygotowałam szakszukę, która dzięki dodatkowy boczku i dużej ilości czosnku nabrała nowego wymiaru. Czosnek zamiast przecisnąć przez praskę pokroiłam w plasterki, co było niesamowicie dobrym pomysłem. Już zawsze będę tak robiła. Do szakszuki nie dodawajcie raczej cebuli i nie zapomnijcie o pikantnych przyprawach. Tylko wtedy będzie to niezapomniane danie!

Polecam Wam także przepisy na:
klasyczna szakszuka
szakszuka z dynią
szakszuka z kurkami
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
ser z jogurtów greckich
pasta z awokado i jajka
tosty francuskie
placki serowe
placki jogurtowe z owocami
omlet z białek
omlet z pomidorami
pasta jajeczna
tost z jajkiem i szynką

SZAKSZUKA z boczkiem

PRZYGOTOWANIE: 25 minut

SKŁADNIKI:

– 100-150 g boczku
– 3 pomidory
– 3-4 jajka
– 3 ząbki czosnku
– 1  łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
– sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na suchej patelni podsmaż boczek, a pod koniec jego smażenia dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Do boczku i czosnku  dorzuć pokrojone w kostkę (o boku ok 1-1,5 cm) pomidory. Pomidory powinny się poddusić 5-7 minut aż staną się miękkie i kostka przestanie być tak „regularna”. Jeśli pomidory miały w sobie mało soku podlej całość odrobiną wodą, aby na patelni było nieco sosu. To moment na dodanie przypraw – papryki i kuminu.
  2. Twórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do około 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana.
  3. Aby dodatkowo urozmaicić szakszukę przygotuj grzanki z masłem czosnkowym. Do miękkiego masła dodaj 1 ząbek czosnku i odrobinę soli. Masłem smaruj małe kromki bakiegtki i wstaw na kilka minut do piekarnika aż staną się chrupiące.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Szakszuka z boczkiem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Dominika

    Opublikowane 10/10/2018

    Odpowiedz

    Jakoś do tej pory bałam się szakszuki, ale widzę, że to naprawdę nic trudnego, a do tego składniki, które lubię. Chętnie spróbuję i to nawet dziś.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 10/10/2018

      nie bój się, naprawdę docenisz i prostotę i smak tego dania 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sernik z wiśniami

Ostatnio mój taka znalazł duży baniak kilkunastoletniej nalewki wiśniowej w której były jeszcze wiśnie. Po odlaniu nalewki pijanymi wiśniami obdzielił...

Zamknij