Pulpeciki z indyka w sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem to solidny, domowy obiad z prostych składników, ale o nieco bardziej wyrazistym smaku. Indyka wybieram tu ze względu na jego delikatność – dobrze chłonie aromaty z sosu, a przy okazji pozostaje lekki. Sam przepis nie jest skomplikowany i świetnie sprawdza się w dni, kiedy nie ma czasu na długie gotowanie, ale chce się zjeść coś konkretnego.
Mięso mielone z indyka wystarczy doprawić, dodać tarty ser, uformować niewielkie pulpeciki i obsmażyć na patelni. Cała magia dzieje się później – w kremowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, które nadają mu głębi i lekkiej słodyczy. Szpinak wrzuca się pod koniec, żeby tylko lekko zmiękł, nie tracąc koloru ani smaku. Sos jest prosty, ale dobrze zrównoważony i przyjemnie łączy się z mięsem.
Takie danie dobrze pasuje do makaronu, ryżu albo kawałka świeżego pieczywa – w zależności od tego, co akurat masz pod ręką. Sprawdzi się jako obiad w ciągu tygodnia, ale śmiało można go też podać gościom – prezentuje się ładnie i smakuje jeszcze lepiej.
Jeśli chcesz przygotować je wcześniej, nie ma problemu – pulpeciki z sosem dobrze się przechowują i można je podgrzać bez utraty smaku. To jeden z tych przepisów, które z czasem wchodzą do stałego repertuaru, bo po prostu się sprawdzają.

Lubisz obiady z polędwiczką? Mam dla Ciebie jeszcze kilka pysznych przepisów:
Rolada z polędwicy z serem brie
Pieczona polędwica wieprzowa
Polędwiczki z kurkami
Polędwiczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki z szynką parmeńską
Makaron z polędwiczką pikantny
Makaron z polędwiczką
KLOPSIKI Z INDYKA W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 400-500 g mielonego mięsa z indyka
- 2/3 szklanki startej mozzarelli (lub cheddara, goudy)
- 8 ząbków czosnku (4 starte do mięsa + 4 ząbki czosnku posiekane do sosu)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 płaska łyżka marynowanego zielonego pieprzu (opcjonalnie)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
- 1 cebula
- 15 suszonych pomidorów w słoiku w oleju
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 szklanki liści młodego szpinaku
- 2 łyżki musztardy dijon
Przygotowanie:
- Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ser. Najlepsza będzie mozzarella, ale śmiało możesz ją zastąpić serem cheddar lub klasyczną dobrą goudą.
- Do tartego sera dodaj mięso, 1-2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu i 1 łyżeczkę oregano. Przeciśnij też przez praskę 4 ząbki czosnku i dodaj do mięsa. Nie ma potrzeby dodawania tu jajka, ser świetnie sklei pulpeciki.
- Masę mięsną wyrabiaj rękoma, aż będzie jednolita. Następnie roluj z mięsa małe zgrabne pulpety i podsmażaj je na oleju lub oliwie, na patelni.
- Pulpeciki podczas podsmażania powinny przestać być surowe i zarumienić się z każdej ze stron. Zdejmij je wtedy z patelni i dodaj na pozostały tam tłuszcz posiekana w kosteczkę cebulę. Podsmażaj po czym dodaj posiekane drobno 4 ząbki czosnku.
- Do cebuli i czosnku wrzuć pokrojone na paseczki pomidory suszone z zalewy i podsmażaj. Możesz też dodać marynowany zielony pieprz, ale uważaj wtedy z dodawaniem soli do sosu, aby nie było przesolone.
- Na patelnię wlej śmietankę 30 % i dodaj jeszcze śmietanę 18% oraz musztardę dijon. Wszystko wymieszaj, po czym dodaj przyprawy i świeże liście szpinaku.
- Duś aż szpinak nieco zmięknie, a następnie wrzuć do sosu usmażone wcześniej pulpeciki. Przykryj patelnię pokrywką i duś jeszcze 2-3 minuty, aż pulpeciki nabiorą temperatury, najlepiej obracając je w trakcie, aby ogrzały się równomiernie.
- Danie podawaj z kaszą, makaronem lub ziemniakami.


