W Polsce już się tak przyjęło, że na obiad szczególnie w weekend w dużej części domów musi być kotlet. Ale może kolejnym razem nie mięsny? Ja nie jestem tradycjonalistką polskiej kuchni, zapewne doskonale to już wiecie. Uwielbiam szukać nowych smaków, testować połączenia i sięgać po dania z kuchni międzynarodowej. Tym razem to będzie przepis, który smakiem jak najbardziej jest w klasycznej kuchni polskiej, ale formą zdecydowanie nowoczesną. Kotleciki z kaszy gryczanej w połączeniu z warzywami to przepyszna opcja na Twój kolejny obiad 🙂
Polecam Wam także:
– kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą
– kotlety ziemniaczane ze szpinakiem
– kotlety rybne
– kotlet quinoa
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlety ziemniaczane
– wege burger z kalafiora
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
Ilość porcji: 10-12 kotletów
SKŁADNIKI:
– 100 g kaszy gryczanej palonej (waga przed ugotowaniem, odpowiednik 1 torebki)
– 1 jajko
– 1 mała cukinia
– 8-10 suszonych pomidorów
– 100-150 g sera feta
– 1 średnia cebula
– sól i pieprz
– kilka łyżek bułki tartej
– olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W tym czasie drobno pokrój cebulkę w kostkę a cukinię umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Na patelni podsmaż najpierw cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj cukinię i podsmaż jeszcze przez kilka chwil, aż cukinia zmięknie.
- W tym czasie pokrój suszone pomidory na mniejsze kawałki.
- Do miski dodaj ugotowaną i przestudzoną kaszę gryczaną, usmażone warzywa, pokrojone suszone pomidory oraz pokruszony drobno ser feta. Dopraw teraz masę solą i pieprzem do smaku.
- Dodaj do masy jajko, wymieszaj i dodaj 2,3 a może nawet 4 łyżki bułki tartej. Trzeba dodać tyle, aby masa przestała być bardzo klejąca, i pozwalała na sklejenie kotlecików.
- Przygotuj głębszy talerz z bułką tartą do obtoczenia kotletów. Formuj kotlety, obtaczaj i odkładaj na deskę lub talerz. Z porcji powstanie około 10 większych lub 12 mniejszych kotletów.
- Kotlety smaż na średnim ogniu na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony, aż się pięknie zezłocą.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł