Masz w domu resztkę czerstwego pieczywa? To idealny sposób, aby je wykorzystać. Pieczywo wrzuć do blendera czy melaksera, kilka razy naciśnij rozdrabnianie, aby zmiksować je, ale aby nadal było w większych okruchach, a później to już dodaj leciutko upieczonego łososia, kilka składników i gotowe. To naprawdę wybitne kotleciki, a jak zrobisz do nich ten sos jogurtowy, z cytryną i musztardą dijon, to pokochasz je jeszcze bardziej!
Polecam Wam także:
– kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą
– kotlety ziemniaczane ze szpinakiem
– kotlety rybne
– kotlet quinoa
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlety ziemniaczane
– wege burger z kalafiora
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
KOTLETY Z ŁOSOSIA
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
Ilość porcji: 5-7 kotletów, 2-3 porcje
SKŁADNIKI KOTLECIKI:
– 200-250 g fileta z łososia
– 1 szklanka lub nieco więcej czerstwego pieczywa
– 1 jajko
– 1-2 łyżki jogurtu greckiego
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżka musztardy dijon
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub nieco mniej jeśli wolisz bardzo łagodne dania)
– 2-3 łyżki posiekanego koperku
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
– olej lub oliwa do smażenia
SKŁADNIKI SOS JOGURTOWY:
– ¾ szklanki jogurtu greckiego
– 1 łyżka musztardy dijon
– 1 łyżeczka skórki z cytryny
– 1,5 łyżki soku z cytryny
– świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowy koperek do podania.
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do 180o C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia połóż łososia, skrop go oliwą z oliwek i dopraw solą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10 do 13 minut, w zależności od grubości kawałka. Łosoś powinien pozostać jeszcze nieco surowy w środku. Dzięki temu kotlety wyjdą bardziej soczyste.
- Z jogurtu greckiego, soku z cytryny i otartej skórki oraz musztardy dijon przygotuj sos. Dopraw go do smaku i wstaw do lodówki na czas przygotowania kotlecików,
- Do misy blendera włóż czerstwe pieczywo i zblenduj pulsacyjnie, do czasu aż okruchy pozostaną jeszcze dość grube. Do okruchów dodaj upieczonego i rozdrobnionego widelcem łososia (oddziel tylko skórę), ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, jajko, 1 łyżkę jogurtu greckiego, posiekany koperek i musztardę. Wszystko dopraw jeszcze sporą szczyptą soli, pieprzem i pieprzem cayenne. Jak masa jest jeszcze nieco zbyt sucha, dodaj jeszcze więcej jogurtu greckiego. Masa powinna się lepić i umożliwiać przygotowanie kotlecików.
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i przygotuj z podanej masy średniej wielkości kotleciki. Smaż je na średnim ogniu dosłownie po 1,5-2 minuty z każdej strony. Dość szybko się rumienią, dlatego uważaj, aby ich nie spalić.
- Na talerzach układaj sos jogurtowy a na nim kotleciki. Posyp świeżym koperkiem i podawaj.