Dania wyraziste i lekko pikantne to moje ulubione. I właściwie wszystko jedno czy królem jest mięso czy owoce morza. Oczywiście uwielbiam krewetki i często poluję na nie w sklepach. A później przygotowuje takie oto dania 🙂
Polecam także inne moje przepisy na owoce morza:
– krewetki w sosie pomidorowym z wódką
– makaron z krewetkami
– krewetki w winie
– tajską zupę z krewetkami
– zupa rybna z krewetkami
– ravioli z krewetkami
– sałatka z makaronem i choriso
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 400-500 g krewetek (średnie lub duże)
– 20 dag kiełbasy choriso
– 2 łyżki posiekanych drobniej papryczek jalapenio lub 1 chili
– 1 puszka pomidorów krojonych lub 2 świeże pomidory
– pół szklanki białego wina
– 1-2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– odrobina oliwy
Przygotowanie:
Na oliwie krótko podsmażamy czosnek i papryczkę. Dodajemy krewetki, choriso, pomidory i wino. Dusimy bez przykrycia, aby sos mógł odparować. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.
Sposób podania: polecam podawanie z bagietką lub włoskim chlebem focaccia. Wg mnie to najlepszy sposób podania umożliwiający maczanie pieczywa w pysznym sosie.
SMACZNEGO!
Zajrzyj też do tych przepisów:
Pikantne krewetki
Makaron z krewetkami
Ryż smażony z krewetkami
Przepis na krewetki z czosnkiem i chrupiącym pieczywem
Makaron orzo z krewetkami
Sałatka ziemniaczana z ośmiornicą
Smażone kalmary
Makaron z chorizo i krewetkami
Domowe sushi
Krewetki w sosie pomidorowym z fetą
Sałatka meksykańska z krewetkami
Szybkie curry z krewetkami