Kulebiak możecie zrobić zamiast pasztecików czy innych dań z kapustą i grzybami, lub wtedy kiedy z Wigilii zostanie Wam spora porcja kapusty i potrzebny będzie pomysł na jej ciekawe podanie. Kulebiak to bowiem pyszne drożdżowe ciasto, super jako samodzielna przekąska lub podany jako dodatek do barszczu.
Polecam Wam także:
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
– barszcz wigilijny z suszonymi grzybami
– wigilijne uszka z suszonymi grzybami
– zakwas z buraków na barszcz
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach
KULEBIAK
Przygotowanie: 2 h + czas przygotowania kapusty
Porcje: około 40-50 pasztecików
*Uwaga – z tego ciasta możesz przygotować paszteciki i pierogi pieczone, pół na pół
Składniki ciasto:
– 450 g mąki pszennej + dodatkowa o podsypywania
– 250 ml ciepłego mleka
– 50 g rozpuszczonego masła
– 2 żółtka
– 8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży)
– 1 łyżka cukru
– płaska łyżeczka soli
– olej do nasmarowania formy
- dodatkowo 1 jajko i odrobina mleka do posmarowania pasztecików
Składniki farsz:
– 30 g suszonych grzybów
– 300 g kapusty kiszonej
– ½ cebuli
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
- Farsz: Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie około 10-15 minut, aż zmiękną.
- W czasie gotowania grzybów przygotuj pozostałe składniki. Cebulę drobno posiekaj, kapustę także możesz posiekać drobniej. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę – wystarczy, by się zeszkliła. Dodaj do cebuli pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane grzyby oraz kapustę i zalej 1 szklanką wody. Ja wykorzystuję także wodę z gotowania grzybów, to dodatkowy smak mojej kapusty. Gotuj kapustę przez 20-30 minut, aż wszystko zmięknie i woda wyparuje. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec możesz jeszcze posiekać nieco farsz aby łatwiej nadziewało się paszteciki.
- Drożdże świeże: do miski dodaj mleko, 2 łyżki mąki z podanej ilości i drożdże. Wymieszaj dokładnie aby drożdże rozpuściły się w mleku. Odstaw na 10-15 minut aby drożdże ruszyły.
- Drożdże instant: Do miski dodaj wszystkie składniki podane na liście (do ciasta dodaje się tylko żółtka, białka możesz wykorzystać do zrobienia na przykład bezy od razu lub zamrozić je w woreczku strunowym i wykorzystać za jakiś czas). Wyrabiaj ciasto mikserem z końcówką typu hak do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, już tylko trochę klejące ale odchodzące od ścianek misy podczas miksowania. Musisz wyczuć te moment, a w razie czego dodać nieco więcej mąki.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Misę należy w tym czasie przykryć folią spożywczą.
- Po wyrośnięciu wyjmuj ciasto z misy. Możesz oderwać teraz trochę ciasta i zostawić je na ozdobne kształty na górę ciasta. Rozwałkuj ciasto na blacie podsypanym mąką na prostokąt, o boku odrobinę mniejszym niż duża keksówka w której upieczesz kulebiak.
- Na środku ułóż całość farszu a następnie zawijaj tworząc roladę.
- Keksówkę nasmaruj olejem i włóż do niej ciasto. Na cieście możesz przygotować dekorację z pozostałego ciasta, na przykład wycinając gwiazdki foremką. Odstaw kulebiak jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzej piekarnik.
- Rozgrzej piekarnik do 175 st C. Kulebiak nasmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut, aż kulebiak urośnie pięknie się zazłoci.
SMACZNEGO!