Inspiracją do przygotowania tego dania były kwiaty cukinii. Postanowiłam połączyć je z kurczakiem, owiniętym szynką parmeńską i duszonym w lekkim winnym sosie. Danie jest lekkie i fantastyczne, a kurczak bardzo soczysty. Możecie podać go z ryżem, ziemniakami lub jak ja z gotowaną soczewicą.
Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem, polecam Wam także:
– jak idealnie usmażyć kurczaka
– sataye z kurczaka
– kurczak na butelce piwa
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– przepis na kurczaka z KFC
– kotlet schabowy
– kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami
– szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
KURCZAK Z KWIATAMI CUKINII
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– podwójna pierś z kurczaka
– 5-6 plasterków szynki parmeńskiej
– 5-7 kwiatów cukinii (jeśli nie macie do nich dostępu danie bez nich też będzie smaczne)
– 8-15 pomidorków koktajlowych
– 50 ml bulionu lub wody
– 100 ml białego wytrawnego wina
– 2 łyżki śmietany 18%
– 2 łyżki oliwy lub oleju
– sól, pieprz
To danie najlepiej przygotowywać w patelni z pokrywka lub płytkim garnku.
Pierś z kurczaka rozkrójcie wzdłuż, tak aby z jednej piersi powstały 2-3 plastry, w zależności od wielkości. Pierś posólcie odrobinę, dodajcie także pieprzu i owińcie plastrami szynki parmeńskiej. Na rozgrzaną oliwę połóżcie piersi i podsmażcie je po 3 minuty z każdej strony. Następnie do piersi dodajcie płyny – bulion/wodę i białe wino. Przykryjcie pokrywką i duście ok 5 minut. Następnie obróćcie mięso i do sosu dodajcie przekrojone na pół pomidorki. Przykryjcie i duście kolejne 5 minut. Przyszła kolej na zabielenie sosu śmietaną. Zanim to zrobicie zahartujcie śmietanę dodając do niej 1-2 łyżki ciepłego sosu z patelni i dopiero wtedy wlejcie śmietanę na patelnię. Delikatnie przemieszajcie i płóżcie kwiaty cukinii. Przykryjcie i duście jeszcze ok 3-5 minut w zależności od wielkości cukinii przy kwiatach. Podawajcie od razu.
Smacznego!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
6 comments
wygląda niesamowicie! <3
Dziękuję :)*
Zdecydowanie mi się podoba! Kwiatów cukinii jeszcze nie próbowałam 😉
To koniecznie musisz spróbować 🙂
Wygląda rewelacyjnie. Chętnie spróbowałabym kwiatów cukini, ale nie mam skąd ich wziąć 🙁
Faktycznie nie są dostępne wszędzie. Ja kupuję w Gospodarstwie Majlertów w Warszawie.