Azjatycki fast food, kto go dnie jadł i nie lubi się czasem skusić. Jedna z najpopularniejszych potraw tam to niezmiennie kurczak słodko-kwaśny. Często to po prostu usmażone w woku kawałki kurczaka, warzyw i dodatek tego ich charakterystycznego sosu.
Jaki jest mój przepis na kurczaka słodko-kwaśnego? Przede wszystkim kurczak jest panierowany i wcześniej usmażony. Dzięki temu jest bardzo soczysty w środku, a podgrzany na koniec w sosie wprost niepowtarzalny. A jaki jest sos? Ma bardziej rozbudowany smak niż ten w azjatyckiej budce, jest nieco ciemniejszy, a jego słodycz jest spora, ale nie tak dominująca, co powoduje, że sos nie jest mdły. Ja zrobiłam Kurczaka w sosie, a osobno podsmażyłam do niego warzywa. Ale możecie dowolnie modyfikować to danie i już do sosu dodać warzywa, a nawet ananasa jak go lubicie w takich daniach. Swojego kurczaka możecie podać z azjatycką sałatką z białej kapusty lub innymi dodatkami. To jest właśnie fantastyczne w przepisach kulinarnych, ze mając przepis bazowy jak ten możecie go sobie fajnie dostosować i zrobić takie danie, na jakie pozwoli Wasza lodówka lub upodobania smakowe. To co, próbujecie?
Polecam Wam także:
– kotlet serowy
– smażony camembert z żurawiną
– pieczony ser brie
– kotlety rybne
– kotlet quinoa
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlety ziemniaczane
– wege burger z kalafiora
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
– Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI KURCZAK:
– 2 piersi z kurczaka lub 1 duża
– 1 jajko rozmiar L
– 6-7 łyżek mąki kukurydzianej
– sól i pieprz
– olej do smażenia
SOS SŁODKO KWAŚNY
– 6 łyżek dobrej jakości ketchupu
– pół szklanki soku jabłkowego lub ananasowego (ta ilość dotyczy gęstego soku przecierowego, jeśli masz rzadki sok, wystarczy 1/3 szklanki)
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1/2 szklanki brązowego cukry (jeśli wolisz mniej słodkie dania użyj mniej)
– 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
– 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
SKŁADNIKI POZOSTAŁE:
– 100-150 g ugotowanego ryżu
– grillowane warzywa lub surówka z kapusty w azjatyckim stylu
– świeża dymka do posypania
– sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- KURCZAK Pokrój kurczaka w małe kawałki. Kurczaka dopraw solą i pieprzem. W misce roztrzep jajko, a do drugiej dodaj mąkę kukurydzianą. Każdy kawałek kurczaka najpierw obtocz w mące, później w jajku, a następnie ponownie w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka. Jeśli kurczaka jest więcej, a patelnia jest mała, zrób to partiami, tak aby miał przestrzeń i usmażył się ładnie z każdej strony.
- W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw.
- Po usmażeniu zdejmij kurczaka z patelni, odlej nadmiar tłuszczu, ale nie myj patelni. Resztka mąki kukurydzianej, która na niej jest, zagęści odpowiednio sos.
- Na patelnię wlej sos i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a sos nieco zgęstnieje. Na koniec dorzuć na patelnię kurczaka, wymieszaj z sosem i chwilę podgrzewaj, aby kurczak ponownie się ocieplił.
- Kurczaka podawaj z ryżem, warzywami lub surówką z kapusty w azjatyckim stylu. Posyp wszystko posiekaną dymką oraz ziarnami sezamu.
Smacznego!
1 comments
Świetny pomysł, na pewno spróbuję, gdy tylko znajdę czas.