Zestawienie suszonych pomidorów, szpinaku i śmietanowego sosu jest naprawdę przepyszne. Ja do tego zawsze dodaję jeszcze parmezan lub inny ser, który podbije smak. I dokładnie w takim sosie przygotowałam dziś mojego kurczaka.
To naprawdę super danie, które pokocha cała rodzina. Robi się je w dosłownie 20-30 minut. Najpierw usmażysz Twoje piersi z kurczaka, a później zgodnie z moimi poniższymi wskazówkami zrobisz pyszny i bardzo aromatyczny sos z dodatkiem pokrojonych suszonych pomidorów i świeżych listków szpinaku.
Mąka kukurydziana, w której obtoczysz kurczaka, odpowiednio zagęści Twój sos. Wolę do tego dania dodać właśnie mąkę kukurydzianą, a nie pszenną. Ma lepszy smak i pozytywnie wpłynie to na Twój sos, a i sposób zagęszczenia będzie dokładnie taki, jak lubię.
Jeśli chcesz zobaczyć inne moje dania z kurczaka, to zapraszam na:
Przepisy z kurczakiem
Kurczak w sosie cytrynowym
Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
Kurczak caprese
Kurczak w płatkach kukurydzianych
Makaron alfredo z kurczakiem
Kurczak pieczony
Kotlety z kurczaka z majonezem
Cordon bleu z kurczaka
Kurczak z czerwonym pesto
Siekane kotlety z kurczaka
Kurczak z mozzarellą
Kurczak z batatami
Kurczak na butelce piwa
Pikantne skrzydełka z kurczaka
Zrazy wołowe
KURCZAK Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 600-700 g piersi z kurczaka
- 200 g śmietany 18%
- 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 10-15 suszonych pomidorów
- 2-3 garści świeżych listków szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- oliwa lub olej do smażenia
- sól, pieprz
- tarty parmezan lub grana padano do podania
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w na cieńsze plastry. Kurczaka dopraw solą i pieprzem z obu stron, a następnie obtocz w mące kukurydzianej każdą z porcji.
- Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka z obu stron, w zależności od wielkości kawałków przez około 5-6 minut z każdej strony.
- Zdejmij kurczaka z patelni. Na patelnię wrzuć drobno posiekane suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj przez minutę. Dodaj na patelnię śmietanę i gorący bulion, wymieszaj i podgrzewaj.
- Do sosu dodaj teraz usmażonego kurczaka oraz umyte liście szpinaku i podgrzewaj chwilę, do czasu kiedy szpinak „zwiędnie”. Możesz doprawić jeszcze sos solą i pieprzem do smaku.
- Danie posyp na koniec tartym parmezanem i podawaj z ziemniakami, makaronem lub ryżem.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
I jeszcze:
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych