Uwielbiam lasagne i uważam, że następnego dnia jest jeszcze lepsza. Mój patent na lasagne to dwukrotne posmarowanie jej na wierzchu sosem beszamelowym i posypanie serem, to zapewnia pyszną górę, daje gwarancje że makaron będzie odpowiednio miękki i pyszny.
Polecam Ci także inne przepisy:
– zielone pesto
– pesto z rukoli
– makaron z pesto i polędwicą
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– Makaron alla puttanesca
LASAGNE ZE SZPINAKIEM
Ilość porcji: 4-5
Przygotowanie: 1 godzina 10 minut
Składniki:
– płaty do lasagne
– 150-200 g mozzarelli do posypania
– listki bazylii do podania
– 1 łyżka masła
Składniki nadzienie szpinakowe:
– 800 g świeżych liści szpinaku
– 200 g sera ricotta
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 150 g sera gorgonzola
– sól, pieprz
Składniki sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– półtorej szklanki mleka
– 2 żółtka
– odrobina gałki muszkatołowej
– łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od przygotowania beszamelu: W garnuszku rozpuść masło i dodaj mąkę. Starannie połącz ją używając do tego trzepaczki i uważając aby się nie przypaliło. Dodaj szklankę mleka i podgrzewaj cały czas mieszając. W misce roztrzep 2 żółtka i pozostałe pół szklanki mleka. Kiedy sos w garnuszku zacznie gęstnieć wlej żółtka z mlekiem i gotuj dalej. Gotuj dopóki sos beszamelowy zgęstnieje, wtedy wyłącz kuchenkę i odstaw go do przestygnięcia.
- Na dużej patelni lub woku rozgrzej oliwę. Szpinak umyj i pozbaw go ogonków. Podsmaż liście krótko na oliwie, tak aby zwiądł i skurczył się. Dopraw szpinak solą oraz pieprzem i wystudź. Dodaj wtedy cały ser ricotta i pokrojony w małą kostkę ser gorgonzola. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Naczynie (18 x 20 cm lub podobne) posmaruj masłem. Na spód połóż płaty makaronu, polej cienką warstwą sosu beszamelowego a następnie wyłóż połowę sosu szpinakowego. Następnie połóż kolejne piętro płatów makaronowych, sos beszamelowy i resztę szpinaku z serami. Na wierch połóż jeszcze płaty makaronu, dodaj porcję sosu beszamelowego i połowę porcji sera. Powinna Ci zostać jeszcze jedna nieduża porcja beszamelu, około 3 łyżek.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piecz około 15 min. Wyjmij, posmaruj resztką sosu beszamelowego i pozostałym serem, a następnie ponownie włóż do piekarnika na ostatnie 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko wystudź, krój i podawaj z listkami bazylii.
- Lasagne można podać też z sosem pomidorowym. Jeśli potrzebujesz dobrego przepisu na pikantny sos pomidorowy, skorzystaj z mojego.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
5 comments
Hej. Czy te danie da się zrobić ze szpinaku mrożonego, rozdrobnionego? Moje dzieci tylko taki preferują i zastanawiam się jakich proporcji użyć, czy go wcześniej odsączyć albo odparować na patelni?
Z rozdrobnionego szpinaku to wyjdzie papka w postaci sosu, on się raczej nie nadaje do lasagne. Chyba że jako sos szpinakowy a do środka wrzucisz jeszcze inne dodatki.
Próbowałam zrobić z rozmrożonym szpinakiem i też dobrze wychodzi. Szpinak mrożony trzeba odparować na patelni żeby nie pływał w wodzie można też do niego dodać czosnku przecisnietego przez prasę lub przyprawę. Jak używasz szpinaku rozdrobnionego to polecam zrobić wtedy więcej warstw z płatów do lasagne i nic się nie rozpada.
Pozdrawiam serdecznie.
Czy można przygotować tą lasagne wcześniej czy bezpośrednio przed podaniem?
lasagne nawet lepiej przygotować nawet dzień wcześniej i odgrzać, w mojej ocenie jest lepsza