Lemoniada malinowa należy do moich ulubionych. Prawdopodobnie głównie dlatego, że maliny należą do owoców kwaśnych, a takie smaki mi bardzo pasują. Oczywiście słodkość napoju możecie modyfikować dowolnie dosypując cukru lub miodu. Ja do przygotowania lemoniady najczęściej używam brązowego cukru, ale można go zastąpić białym.
Jeśli lubisz tego typu przepisy, polecam Ci:
– lemoniadę ogórkową
– lemoniada wiśniowa
– lemoniadę czereśniową
– lemoniadę arbuzową
– lemoniadę melonową
– oraz coś z dodatkiem alkoholu – przepis na granitę mohito.
LEMONIADA MALINOWA
PRZYGOTOWANIE: 3 minuty + chłodzenie
SKŁADNIKI:
– 1 litr wody (niegazowana lub delikatnie mineralizowana)
– sok z 1 dużej cytryny lub 2 mniejszych
– 20 malin
– 2 łyżki cukru brązowego
PRZYGOTOWANIE:
Do wody dolejcie sok wyciśnięty z cytryny. Odłóżcie kilka malin w całości a resztę lekko ugniećcie np za pomocą widelca. Zgniecione maliny wraz z sokiem wlejcie do wody i dodajcie cukier. Jeśli lemoniada będzie wg Was za mało słodka możecie zwiększyć ilość cukru. Podawajcie lemoniadę po uprzednim schłodzeniu, do podania możecie użyć świeżej mięty i pozostałych malin w całości.
Smacznego!
2 comments
Wszystko, co ma w sobie maliny jest pycha;)
Oczywiście, zgadzam się w 100% mniam 🙂