Lemoniady to napoje idealne na lato, uwielbiam ich mnogość smaków i możliwość kombinowania. Ta wersja już będzie należała do moich ulubionych. Robi się ją podobnie do lemoniady czereśniowej, jednak wiśnie mają to coś. Syrop który przygotujecie z owoców wystarczy rozcieńczać, tak naprawdę samo możecie zdecydować jaką ilość dodacie go do napoju, a tym samym czy lemoniada będzie esencjonalna czy tylko odrobinę owocowa i jak bardzo słodka.
Jeśli lubisz tego typu przepisy, polecam Ci:
– lemoniadę ogórkową
– lemoniadę arbuzową
– lemoniadę czereśniową
– lemoniadę malinową
– lemoniadę melonową
– oraz coś z dodatkiem alkoholu – przepis na granitę mohito.
LEMONIADA WIŚNIOWA
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka wiśni z pestkami
– 3-5 łyżek cukru
– mięta, plasterki cytryny do dekoracji
– woda: niegazowana lub lekko gazowana
– lód do podania
- Wiśnie wsypcie do rondelka, dodajcie cukier i lekko je zgniećcie za pomocą np kuchennego tłuczka aby puściły sok. Do wiśni wlejcie 50-70 ml wody i zagotujcie całość. Wystarczy aż owoce się zagotują, wtedy zdejmijcie owoce z kuchenki i przestudźcie.
- Przygotowany syrop wraz z owocami wlejcie do dzbanka i zalejcie wodą. Dodajcie listki mięty dla smaku i dekoracji. Podawajcie schłodzone lub z lodem.
Smacznego!
Zobacz też przepisy:
– drink z gorzkiej żołądkowej
2 comments
Ale ma cudowny kolor!
kocham lemoniady i wyciskane soki, mogłabym sie tylko nimi żywić w czasie wakacji;)