Robiłam kilka racy amerykański makaron mac & cheese, ale ten jest nieporównywalnie lepszy, nie dodaje się do sosu dodatkowej mąki, a smak ma naprawdę wybitny. Wszystko to zawdzięcza aż czterem rodzajom sera, które dodałam do tego sosu.
Przede wszystkim jest to gorgonzola. To ona nada pyszny smak i wyrazistość i wstępnie zagęści sos. Możesz wybrać łagodniejszą gorgonzolę lub tą o bardziej wyrazistym smaku, to już pozostawiam Tobie. Po drugie jest to parmezan lub grana padano. Ser, który jest niemal obowiązkowy w każdym makaronie. Nada smak i też wpłynie na konsystencję sosu. A na koniec dwa sery, które wpłyną i na smak i na to charakterystyczne ciągnięcie się sosu – ser cheddar i ser mozzarella. One dopełnią to danie!
Z tego co widziałam jest dostępny na rynku jakoś gotowy sos cztery sery, ale to nie to samo. Zrób koniecznie makaron cztery sery z mojego przepisu, a w 10-15 minut poczujesz się jak w niebie!
Lubisz makarony? Koniecznie zajrzyj do tych przepisów:
Makaron z grzybami
Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym
Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo
Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
Makaron z krewetkami
Makaron z sosem cytrynowym
Spaghetti bolognese – przepis podstawowy
Makaron z porem i boczkiem
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z wędzonym łososiem
Makaron z pesto i pomidorkami
Caccio e peppe – rzymski makaron
Lasagne (lasagne bolognese)
MAKARON CZTERY SERY
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu fusilli lub innego
– 1/2 szklanki mleka
– 100-150 g sera gorgonzola
– 1/3 szklanki tartego sera typu parmezan lub grana padano
– 1/2 szklanki tartego sera cheddar
– 1-2 kulki mozzarelli (im więcej tym sos będzie bardziej „ciągnący”)
– przyprawy: 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
– sól, pieprz do smaku
– listki bazylii i dodatkowy parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- W tym czasie przygotuj sos. Na patelnię wlej mleko i dodaj pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola. Dodaj do tego obie papryki i czosnek, a także szczyptę soli i pieprzu.
- Podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż gorgonzola się rozpuści. Dodaj wtedy parmezan i ser cheddar. Mieszaj do rozpuszczenia i na koniec dołóż mozzarellę porozdzielaną na mniejsze kawałki. Wystarczy 1 kulka mozzarelli, ale jeśli chcesz, aby sos był bardziej ciągnący, dołóż drugą.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron i jeszcze krótko podgrzewaj i mieszaj makaron z sosem. Od razu podawaj udekorowany świeżymi listkami bazylii.
SMACZNEGO!