Po raz kolejny w tym sezonie sięgam po kurki i to już kolejna wersja makaronu z tymi grzybami jaką publikuję Wam na blogu. Pierwsza wersja to był klasyk, tylko kurki, odrobina śmietany. Tym razem jednak mam dla Was ciekawe smakowo połączenie kurek, cukinii i kilku dodatków które zrobią niesamowity smak sosu i makaronu. Pycha, mówię Wam 🙂
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron z kurkami
– makaron bolognese
– Makaron z szynką parmeńską
– Caccio e peppe – rzymski makaron
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– Canneloni ze szpinakiem
– Makaron ze szparagami
– Lasagne (lasagne bolognese)
– domowy makaron
– Makaron carbonara
MAKARON Z CUKINIĄ I KURKAMI
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
250 g makaronu penne lub innego
150 g świeżych kurek
1 nieduża cebula
1 mała cukinia lub pół większej
2-3 ząbki czosnku
4 łyżki serka mascarponne
30-40 g sera gorgonzola
150 ml białego wytrawnego wina (możesz zastąpić wodą)
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej trochę wody z gotowania makaronu, przyda się do sosu jeśli używasz wody zamiast wina.
- Przygotuj składniki. Kurki dokładnie umyj, większe grzyby przekrój na pół lub jeszcze bardziej, mniejsze zostaw w całości. Cebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek i smaż 2-3 minuty. Wtedy dodaj kurki, sporą szczyptę soli i trochę pieprzu i podsmażaj dalej przez kilka minut.
- W tym czasie pokrój cukinię w cienkie plasterki i dodaj do kurek. Smaż całość aż kurki i cukinia zmiękną.
- Wtedy dodaj wino lub wodę z gotującego się makaronu, ser mascarponne i gorgonzolę. Wszystko dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia serów, połączenia z płynem i stworzenia sosu.
- Na patelnię do sosu z cukinii i kurek dodaj ugotowany makaron i kilka łyżek posiekanej natki pietruszki. Wszystko wymieszaj i przekładaj na talerze.
Smacznego!