Jakiś czas temu dzieliłam się z wami pysznym przepisem na makaron z sosem z pieczonych pomidorów. Tamten przepis niezmiennie polecam, ale to nie wszystko, co można wyczarować w kuchni z pieczonymi warzywami. Tym razem do przygotowania sou użyłam pysznej czerwonej papryki, która po upieczeniu jest niesamowicie słodka. Dla jeszcze lepszego aromatu dodaj do papryki cebulę oraz czosnek, po zblendowaniu sos będzie przepyszny, wystarczy go tak naprawdę tylko doprawić i dodać do makaronu. To cała filozofia makaronu z pieczoną papryką.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z szynką
MAKARON Z PIECZONĄ PAPRYKĄ
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 250 g makaronu typu tagliatelle lub innego dowolnego
– 2 czerwone papryki
– 4-6 ząbków czosnku
– 80 ml oliwy z oliwek
– 150 ml białego wina
– 1/3 szklanki świeżych liści bazylii
– 1 cebula
– 80-100 mol śmietany 30%
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub chilli
– tarty parmezan do posypania
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Papryki pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu do zapiekania, dodaj obrane ząbki czosnku oraz cebulę pokrojoną w ósemki. Wszystko polej oliwą z oliwek, białym winem dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190o C. Piecz przez 30-40 minut, w zależności od wielkości papryki.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Po upieczeniu możesz z papryki zdjąć skórkę, aloe nie jest to konieczne. Całość zmiksuj na aksamitny sos, razem z sokiem z pieczenia warzyw. Po zmiksowaniu dodaj porwaną bazylię oraz około 100 ml śmietanki.
- Na patelnię dodaj sos (będzie go więcej niż na 2 porcję, powinno wystarczyć nawet na 4, zachowaj więc resztę sosu, włóż do słoiczka i zużyj w ciągu 1 tygodnia), dorzuć ugotowany makaron i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze całość.
- Makaron przekładaj na talerze, posypuj parmezanem i podawaj.
2 comments
Można zastąpić białe wino czymś innym? Np wodą z makaronu? Coś w wersji dla malucha 🙂
tak, wystarczy gorąca woda, nawet nie koniecznie z makaronu, bo ten gotuje się później nieco.