W dzisiejszym tempie życia, gdy każda chwila się liczy, poszukujemy dań, które nie tylko rozpieszczają podniebienie, ale także są błyskawiczne do przygotowania. Makaron z sosem cebulowym to kulinarne rozwiązanie dla tych, którzy pragną zaskoczyć smakiem, nie tracąc przy tym cennego czasu. W kilkanaście minut stworzysz wyjątkową potrawę, której głównym skarbem jest prostota i smak.
Magia Szybkiego Gotowania
Nie ma nic lepszego niż pyszne danie gotujące się w mgnieniu oka. Mój przepis na makaron z sosem cebulowym to prawdziwy czar kuchni – kilka podstawowych składników, kilkanaście minut i gotowe! Świeże zioła czy starty parmezan to doskonałe uzupełnienie, które podkreśli smak dania.
Sztuka Prostoty
Makaron z sosem cebulowym to nie tylko pyszna uczta, ale także przykład, jak z prostych składników stworzyć wyrafinowane danie. Cebula, koncentrat pomidorowy, i kilka zwykle dostępnych w domu składników to wszystko, czego potrzebujesz, by zaimponować swoim gościom, rodzinie czy nawet sobie. Szybkość przygotowania nie oznacza rezygnacji z jakości smaku – wręcz przeciwnie.

Lubisz makarony? Koniecznie zajrzyj do tych przepisów:
Makaron z grzybami
Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym
Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo
Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
Makaron z krewetkami
Makaron z sosem cytrynowym
Spaghetti bolognese – przepis podstawowy
Makaron z porem i boczkiem
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z wędzonym łososiem
Makaron z pesto i pomidorkami
Caccio e peppe – rzymski makaron
Lasagne (lasagne bolognese)
MAKARON Z SOSEM CEBULOWYM
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu penne lub podobnego
– 1 łyżka oliwy
– 2 spore cebule
– 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
– 100 ml bulionu jarzynowego lub z kurczaka
– 100 ml śmietanki kremówki 30%
– sól, pieprz, płatki chilli (ilość według uznania). 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżka sosu Worcestershire (opcjonalnie ale polecam)
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– listki bazylii i parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Podczas jego gotowania zachowaj trochę wody z gotowania makaronu, najlepiej odlać jej pół szklanki pod koniec gotowania.
- Cebule posiekaj w bardzo drobną kostkę, a następnie wrzuć je na patelnię, dodając łyżkę oliwy i podsmaż, aż zrobią się szkliste. Dodaj do podsmażonych koncentrat pomidorowy, bulion oraz kremówkę. Dodaj do sosu także przyprawy i tarty parmezan.
- Do tak przygotowanego sosu wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj z sosem i dodaj odrobinę wody zachowanej z makaronu, jeśli sos tego wymaga. Jeszcze chwile podgrzewaj, aż sos otoczy makaron, i odrobinę się zredukuje.
- Makaron przekładaj na talerze, dodaj jeszcze świeże listki bazylii i posyp parmezanem. Podawaj.
SMACZNEGO!








1 comments
Kombinacja prostoty, smaku i aromatu tego dania zawsze rozpala moje kulinarno-entuzjastyczne zmysły. Brawo!