Makaron, 5 składników i 10 minut pracy. Danie idealne prawda 🙂 Do tego pyszne w smaku. Za to uwielbiam makarony a przepisów na makarony znajdziecie bardzo dużo na moim blogu.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– makaron ze szpinakiem i śmietaną
Szukacie przepisów ze szparagami? zajrzyjcie do tych przepisów:
– szparagi z jajkiem
– mini tarty ze szparagami
– krem z białych szparagów
– spaghetti carbonara ze szparagami
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
MAKARON ZE SZPARAGAMI I CZOSNKIEM
Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– pół opakowania makaronu typu orecchiette (porcja dla 2 osób)
– 10 zielonych szparagów
– 2 ząbki czosnku
– 6 łyżek śmietany 18%
– tarty parmezan do podania
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotujcie wg wskazań na opakowaniu.
- Dwie minuty przed końcem gotowania dorzućcie szparagi pokrojone w 2-3 cm kawałki.
- Na patelnię dodajcie śmietanę i podobną ilość wody z gotowania makaronu. Dodajcie drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek. Dodajcie sól i pieprz do smaku.
- Do sosu dodajcie ugotowany makaron ze szparagami. Wymieszajcie i przełóżcie na talerze. Dodajcie parmezan i nieco świeżo mielonego pieprzu.
SMACZNEGO!
2 comments
Szybko i smacznie – to tak, jak Bartosze lubią najbardziej. ;>
Brzmi i wygląda przepysznie!