To już mój kolejny przepis na makaron ze szparagami, ale tym razem dodałam do makaronu grillowanego kurczaka! Potrawę możesz zrobić z dowolnym rodzajem makaronu, ja postawiłam na moje ulubione tagliatelle, ale super sprawdzi się choćby spaghetti czy penne.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– makaron z kurkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
– Pieczone szparagi z serem feta
MAKARON ZE SZPARAGAMI I KURCZAKIEM
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– porcja makaronu dla 2 osób, około 250 g makaronu
– 100 g śmietany 18%
– 2 ząbki czosnku
– 1 szalotka
– 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki tartego parmezanu + dodatkowy do podania
– 8-12 zielonych szparagów
– pierś z kurczaka
– sól i pieprz
– 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania odlej mniej więcej pół szklanki wody z gotującego się makaronu, będzie niezbędna do sosu.
- Kurczaka dopraw solą i pieprzem, nasmaruj odrobiną oliwy i grilluj na patelni grillowej lub grillu aż przestanie być surowy w środku, czas będzie zależał od wielkości piersi. Po zgrillowaniu daj mięsu chwilę odpocząć, zanim je pokroisz.
- Czosnek i szalotkę drobno posiekaj. Szparagi umyj, odłam stwardniałe końcówki i odkrój miękkie końce, odkładając, póki co na bok. Resztę szparagów pokrój na kawałki 1-2 cm, w zależności od ich grubości.
- Cytrynę wyszoruj, zanim zetrzesz skórkę. Przygotuj skórkę i sok z cytryny.
- Na patelni podsmaż na odrobinie oliwy szalotkę, a później dodaj czosnek. Smaż minutę, po czym dodaj szparagi i smaż kolejne 1-2 minuty.
- Teraz dodaj śmietanę, połowę zachowanej wody z gotującego się makaronu, parmezan oraz sok i skórkę z cytryny. Podgrzewaj całość kilka minut, aż szparagi zmiękną. Sos sopra solą i pieprzem do smaku.
- Do przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron, główki szparagów, które były odłożone i w razie potrzeby podlej go jeszcze zachowaną wodą z gotującego się makaronu, aby uzyskać kremową konsystencję sosu. Podgrzewaj całość jeszcze 1 -2 minuty aż szparagi zmiękną, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
- Makaron przełóż na talerze, układaj na nim grillowanego kurczaka, posyp startym parmezanem, natką pietruszki i od razu podawaj.