Uwielbiam dodawać gorgonzolę do sosów do makaronu. Jej ostry smak niesamowicie łączy się z makaronami i dodatkami, na tyle, że sosu nie trzeba doprawiać już specjalnie, wystarczy dodać dodatki takie jak ten pyszny szpinak. Ale to nie jest jedyna możliwość, sos z dodatkiem gorgonzoli jest też świetny w połączeniu z szynką, szynką parmeńską, pieczarkami, brokułami, a nawet pomidorkami koktajlowymi.
Tym razem mam dla Was naprawdę prosty przepis na makaron bez mięsa. Ja wybrałam dziś penne, ale z tym sosem możecie zrobić właściwie każdy makaron, jaki tylko znajdziecie w domu. Będzie pasowało i spaghetti i tagliatelle.
Zachęcam też do tego, aby czosnek pokroić w plasterki do tego dania. Oczywiście możecie go drobno posiekać i też będzie ciekawy efekt, ja jednak w makaronach uwielbiam te wyczuwalne plasterki czosnku, które podsmażam na początku, a więc robią się pyszne, miękkie, ale bardzo aromatyczne jak tylko na nie trafisz. To zupełnie coś innego niż taki czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę do sosu.
Lubisz makarony? Koniecznie zajrzyj do tych przepisów:
Makaron z grzybami
Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym
Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo
Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
Makaron z krewetkami
Makaron z sosem cytrynowym
Spaghetti bolognese – przepis podstawowy
Makaron z porem i boczkiem
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z wędzonym łososiem
Makaron z pesto i pomidorkami
Caccio e peppe – rzymski makaron
Lasagne (lasagne bolognese)
MAKARON ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu penne lub innego
– 2 szklanki świeżych liści szpinaku
– 150-200 g sera gorgonzola
– 150-200 g śmietany 18%
– 6-8 ząbków czosnku
– 1 duża szalotka lub 2 mniejsze (możesz zastąpić zwykłą cebulą)
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz,
– listki bazylii i parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania lub po ugotowaniu odlej mniej więcej pół szklanki (a nawet nieco więcej) wody z gotującego się makaronu. Woda będzie niezbędna do sosu.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki, szalotkę drobno posiekaj.
- Plasterki czosnku oraz szalotkę wrzuć na patelnię i podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek, aż zrobią się szkliste. Wtedy na patelnię dodaj pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola i mniej więcej 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu. Podgrzewaj i mieszaj, aby ser się rozpuścił na ile to możliwe.
- Do sosu dodaj śmietanę, dopraw szczególnie pieprzem (sól może się okazać zbędna, bo gorgonzola ma jej sporo) i dolej jeszcze trochę wody z makaronu aby stworzyć pyszny kremowy sos.
- Do jednolitego już sosu wrzuć makaron i szpinak. Mieszaj i podgrzewaj, do momentu aż szpinak zmięknie, a makaron zostanie otoczony przez sos.
- Makaron przekładaj na talerze, dodaj jeszcze świeże listki bazylii, świeżo mielony pieprz i posyp parmezanem. Podawaj.
SMACZNEGO!