To mazurek, który robię od lat. Z podanych proporcji zrobisz 2 duże mazurki lub 15-16 takich mini mazurków jak widzisz na moich zdjęciach. To jeden z najprostszych przepisów, ale wartych grzechu. Możesz ozdobić je dowolnymi suszonymi owocami lub orzechami, a jeśli lubisz połączenie słodkiego ze słonym i solony karmel jest dla Ciebie super, to do ozdoby użyj solonych orzechów, efekt Cię zachwyci!
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka majonezowa
– babka piaskowa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
MAZUREK KAJMAKOWY
Przygotowanie: 1h 30 minut
Ilość: 2 spore mazurki lub 15-16 małych mazurków jakie widzicie na zdjęciach
Składniki:
– 500 g mąki pszennej + dodatkowa do podsypywania blatu
– 250 g masła
– 2 jajka rozmiar M
– 180 g cukru pudru
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– 4 łyżki wody
– 600-700 g gotowej masy kajmakowej lub 1 puszki mleka skondensowanego słodzonego*
– do ozdoby: orzechy suszone owoce, posiekane pistacje, płatki kokosa, inne
Przygotowanie:
- Do miski wsyp wszystkie składniki na ciasto: mąkę, posiekane na mniejsze kawałki masło, 1 jajka w całości, cukier puder, ekstrakt z wanilii i wodę. Ciasto zagniataj dłońmi aż wyrobisz je na jednolitą masę. Wstaw ciasto na 20-30 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st C.
- Na blacie podsypanym mąką rozwałkuj ciasto i uformuj albo dwa prostokąty odkrawając brzegi albo odkrawaj za pomocą większej obręczy (u mnie średnica około 9 cm) koła. Ciasto przełóż na blachę i z resztek stwórz brzeg rolując cienko walec z resztek ciasta. Połóż brzegi na mazurkach i lekko przyciśnij. Możesz zrobić wzór dociskając brzegi tępą stroną nożyka.
- W prostokątach lub małych okręgach zrób nakłucia widelcem i wstaw ciasto do piekarnika.
- Piecz blaty przez 13-20 minut, 13-14 minut małe okrągłe blaty a około 20 duży prostokąt do dużego mazurka. Powtarzaj czynność z pozostałym ciastem.
- Przed ozdabianiem wystudź blaty mazurków.
- Do wypełnienia użyj gotowej masy kajmakowej lub *gotuj przez 2-3 h puszki z kajmakiem w garnku pełnym gorącej wody.
- Wyrównaj kajmak, połóż na nim orzechy i suszone owoce. Możesz także wymieszać najpierw kajmak i dodatki i tak przygotowaną masą napełniać spody mazurkowe. SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!