Uwielbiam lasagne i na blogu znajdziecie już kilka wersji tego dania. Ta jedna będzie inna, zaskakująca, trochę bardziej pikantna. Tym razem połączyłam ze sobą dwie kuchnie włoską i meksykańską i wyszło takie cudowne danie, że powtarzać je będę bardzo często. A skoro usłyszałam jeszcze, że ta lasagne jest lesza niż ta klasyczna, to sami widzicie.
Polecam Ci także inne przepisy:
– zielone pesto
– pesto z rukoli
– makaron z pesto i polędwicą
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– Makaron alla puttanesca
MEKSYKAŃSKA LASAGNE
Ilość porcji: 4-5
Przygotowanie: 1 godzina 20 minut
Składniki:
– płaty do lasagne
– 150-200 g mozzarelli do posypania
– 1 łyżka miękkiego masła
Składniki chilli con carne
– 500-600 g mielonej wołowiny
– 250 ml passaty pomidorowej
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
-1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka czarnej lub białej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 1 łyżka płatków chilli (lub więcej)
– oliwa do smażenia, sól i pieprz
Składniki sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– półtorej szklanki mleka
– 2 żółtka
– odrobina gałki muszkatołowej
– łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Chilli con carne: Czosnek oraz cebulę drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i podsmażaj aż się zeszklą. Wtedy dodaj pieprz cayenne, kmin rzymski i podsmażaj jeszcze minutę.
- Dodaj na patelnię zmieloną wołowinę i podsmażaj do czasu aż mięso przestanie być surowe, mieszając od czasu do czasu. Dopraw mięso solą, pieprzem, wlej pasattę pomidorową i dalej gotuj. Możesz całość doprawić jeszcze większą ilością chilli, ja zwykle tak robię. Po około 15 minutach kiedy sos nieco wyparuje dodaj odsączone z nadmiaru płynu puszki z czerwoną fasolą, białą fasolą i kukurydzą. Mięso duś do momentu aż sos się zredukuje, całość powinna być dość gęsta!
- Beszamel: W garnuszku rozpuść masło i dodaj mąkę. Starannie połącz ją używając do tego trzepaczki i uważając aby się nie przypaliło. Dodaj szklankę mleka i podgrzewaj cały czas mieszając. W misce roztrzep 2 żółtka i pozostałe pół szklanki mleka. Kiedy sos w garnuszku zacznie gęstnieć wlej żółtka z mlekiem i gotuj dalej. Gotuj dopóki sos beszamelowy zgęstnieje, wtedy wyłącz kuchenkę i odstaw go do przestygnięcia.
- Naczynie (18 x 20 cm lub podobne) posmaruj miękkim masłem. Na spód połóż płaty makaronu, polej cienką warstwą sosu beszamelowego a następnie wyłóż połowę przygotowanego chilli con carne. Następnie połóż kolejne piętro płatów makaronowych, sos beszamelowy i chilli con carne. Na wierch połóż jeszcze płaty makaronu, dodaj porcję sosu beszamelowego i połowę porcji sera. Powinna Ci zostać jeszcze jedna nieduża porcja beszamelu, około 3 łyżek i podatkowy ser, zachowaj je przez chwilę.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piecz około 15 min. Wyjmij, posmaruj resztką sosu beszamelowego i posyp pozostałym serem, a następnie ponownie włóż do piekarnika na ostatnie 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko wystudź, i dopiero po jakimś czasie krój i podawaj.
- Lasagne meksykańską możesz podać z typowo meksykańskimi dodatkami takimi jak awokado, pomidorki, oliwki, papryczka jalapeno, świeże listki kolendry.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!