Dziś zaproponuję wam sycącą meksykańską zupę z pulpecikami mięsnymi.
– kwaśnica
Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki:
– 1/4 szklanki tartej bułki
– 6 i 1/4 szklanek bulionu drobiowego (w ostateczności z kostki)
– 500g chudej mielonej wieprzowiny
– 1 jajko
– 1 cebula drobno posiekana
– 4 posiekane ząbki czosnku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 2 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1,5 łyżeczki mielonego kminu
– sól, pieprz
– 2 łyżki oleju
– 1,5 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 1 łyżka soku z limonki
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania pulpetów. Bułkę i 1/4 szklanki bulionu mieszamy na pastę. Dodajemy mięso, jajko, połowę czosnku, połowę cebuli, oregano, pieprz cayenne, 1/2 łyżeczki kminu, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Formujemy pulpeciki o średnicy 2-2,5 cm i odstawiamy.
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać czosnek i smażyć 30 sek. Do cebuli i czosnku dodać pieprz cayenne i pozostały kmin, smażyć 30 sekund po czym wlać 6 szklanek bulionu drobiowego. Dodać pomidory i doprowadzić do wrzenia.
Do gotującej się zupy włożyć delikatnie pulpety i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 15 minut, aż pulpeciki stwardnieją. Na koniec dodać sok z limonki i dla chętnych świeżą kolendrę. Doprawić solą i pieprzem jeśli zaistnieje potrzeba.
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
4 comments
Bardzo lubie zabierac do pracy cos, co moge podgrzac – zwlaszcza teraz, zima, nie ma to jak cieply lunch! Podoba mi sie ta zupa 🙂
dziękuję 🙂
Taka zupa teraz jak znalazł! Uwielbiam takie pikantne smaki!
ja też lubię pikantnie gotować 🙂