Krewetki w sosie śmietanowym

Dziś przepis na krewetki w sosie śmietanowym. Doskonałe danie zarówno na obiad jak i kolację przy świecach. Smakuje dosłownie wszystkim.

Jednak osobiście wolę krewetki w białym winie – są lepsze, bardziej aromatyczne 🙂 Kliknijcie na nazwę krewetek aby znaleźć tamten przepis.

 

Przygotowanie: ok 20 minut

Składniki:

– pół kilograma krewetek świeżych lub mrożonych (porcja na 2 osoby)
– pół szklanki śmietany
– pół szklanki białego wina (takiego jak lubicie) – proponuję półwytrawne
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 cm imbiru świeżego
– 1 papryczka chili
– świeżo mielony pieprz
– siekana pietruszka

Przygotowanie:

Na oliwie lekko dusicie czosnek, imbir i siekane chili. Dorzucacie świeże lub rozmrożone krewetki i mieszacie by przyprawy lekko je “oblepiły”.
Po kilku chwilach dolewacie wino i dusicie krewetki. Po kolejnych 5 minutach dodajcie śmietanę, pamiętając by ją zahartować gorącym sosem. Po kolejnych kilku minutach potrawa jest gotowa.
Podając posypcie wszystko natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Podawajcie z pieczywem które można maczać w sosie.

krewetkiwsmietanie3

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Krewetki w sosie śmietanowym
Data publikacji:
Średnia ocena czytelników:
3.51star1star1star1stargray Based on 27 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • monika

    Opublikowane 10/02/2012

    Odpowiedz

    ooo, na pewno spróbuję, bo już znudził mi się mój przepis z jedynie masłem i czosnkiem:)

  • Ela

    Opublikowane 02/12/2012

    Odpowiedz

    Przymierzam się do zrobienia krewetek wg tego przepisu i tak się zastanawiam czy to możliwe, żeby w ogóle nie było soli?

    • Ania z nietylkopasta.pl

      Opublikowane 03/12/2012

      ja bardzo mało soli używam w kuchni, tak jest zdrowiej i wg mnie smaczniej. Proponuję zrób z niewielką ilością soli i ewentualnie posól na sam koniec jeśli uznasz to za konieczne. Proponuję także krewetki w białym winie – mój ulubiony sposób na krewetki: http://nietylkopasta.pl/krewetki-w-bialym-winie/

  • ewa

    Opublikowane 09/10/2017

    Odpowiedz

    Witam, mam tylko pytanie- ilu procentowa ma być śmietana?E.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 09/10/2017

      najlepiej użyj 12 lub 18%

  • Angela

    Opublikowane 03/07/2018

    Odpowiedz

    Uwielbiam ten przepis, robiłam już kilka razy. Za każdym razem krewetki mocno mi się zwijaja, co robię nie tak ?

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 03/07/2018

      chyba nie do końca wiem co masz na myśli. Krewetka zwija się zawsze podczas obróbki cieplnej.

  • Joanna

    Opublikowane 07/12/2018

    Odpowiedz

    Dzień dobry, przepis wygląda pysznie, a czy śmietana ma być słodka czy kwaśna? Jestem początkująca kucharką, ale obiło mi się o uszy, że smak śmietany ma znaczenie w gotowaniu.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 09/12/2018

      śmietana 18% czyli kwaśna

  • Jakub

    Opublikowane 02/02/2019

    Odpowiedz

    Sos bardzo średni , nie do końca mi smakował. Nie pasuje do krewetek. Jednak ta śmietana to nie jest to co powinno być. Średnio polecam , bo zjadliwe ale bez uniesień itp.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 02/02/2019

      zgadzam się że dużo lepsze są w białym winie lub maśle, takie przepisy znajdziesz na moim blogu

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!