Takie muffiny ziemniaczane potrzebują dosłownie kilku składników i chwili czasu. Są idealne jako dodatek do obiadu zamiast klasycznych ziemniaków, ale też jako samodzielne danie. Koniecznie ich spróbujcie.
Polecam Wam także przepisy z ziemniakami:
– pieczone ziemniaki
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– placek po węgiersku
– kotlety ziemniaczane
– placki z gotowanych ziemniaków
– ziemniaki hasselback
– jak upiec ziemniaki w piekarniku
– puree ziemniaczane
MUFFINY ZIEMNIACZANE
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
ILOŚĆ: 12 sztuk
SKŁADNIKI:
– 2 łyżki miękkiego masła
– 4-5 średnich ziemniaków, pokrojonych w plasterki o grubości 2-3 mm
– 1 jajko
– 12 łyżek śmietany 18%
– 1 łyżka świeżych liści tymianku
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj formę na muffiny.
- Jajko i śmietanę połącz, dopraw dodając pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu, a do tego świeży tymianek.
- Formę na muffiny posmaruj masłem w każdym zagłębieniu. Układaj warstwami ziemniaki, polewając odrobiną sosu śmietanowego. Posmaruj sosem także na samej górze.
- Wstaw formę z muffinami do piekarnika nagradzanego do temperatury 170 st C i piecz przez około 30 minut do zrumienienia od góry i czasu kiedy ziemniaki zmiękną. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw na 5-10 minut, po czym podawaj.
- Muffiny są idealnym dodatkiem do obiadu lub pysznym samodzielnym daniem.
Smacznego!