Uwielbiam pad thai w każdej możliwej wersji. Tym razem zrobiłam go z dodatkiem tofu. Do przygotowania pad thaia potrzebujecie woka lub dużej patelni, robi się go bowiem dosłownie kilka chwil. Najpierw należy przygotować sobie sos, aby był już zblendowany i gotowy. Pokroić wszystkie składniki i jednocześnie je podsmażyć z gotowaniem makaronu. Później to już tylko dodajesz na patelnię makaron, sos, wbijasz jajka i mieszasz. Na to cebula dymka, kiełki i posiekano orzeszki ziemne, aby pad thai był dokładnie taki, jakiego podają w Azji.
W przepisie znajdziesz paprykę, marchewkę i tofu, ale tak naprawdę możesz użyć dowolnych składników jako dodatku. Mogą być to same warzywa, samo tofu czy kurczak. Ja uwielbiam pad thaia także z krewetkami lub mieszanymi owocami morza. Za każdym razem korzystam z tego, co mam w swojej lodówce.
Zrób pad thai z tofu i poznaj azjatyckie smaki w swojej kuchni. Jestem przekonana, że zakochasz się w smaku tego dania!
Szukasz pomysłów na potraw w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
falafel
zupa pho z kurczakiem
sataye z kurczaka
tajska zupa z kurczakiem
ryż smażony z kurczakiem
Tofu teriyaki
curry z batatem
Makaron z tofu
Makaron smażony z kurczakiem
Zielone curry z warzywami
Azjatyckie pulpeciki z indyka
Ryż smażony z jajkiem
Zupa miso
Pad thai z kurczakiem
PAD THAI Z TOFU
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 200-250 g makaronu ryżowego
– 160-200 g tofu (klasycznego lub wędzonego)
– 1 mała marchewka
– pół papryki (np. czerwonej)
– pół szalotki
– garść kiełków fasoli mung lub słonecznika
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki pasty z tamaryndowca
– 3 łyżki sosu rybnego
– 2 łyżki brązowego cukru
– 1 łyżka sosu ostrygowego
– garść posiekanych orzeszków ziemnych
– sok z 1 limonki + cząstki limonki do podania
– 1-2 papryczki chilli
– 2 jajka
– dymka posiekana do posypania
Przygotowanie:
- Makaron wyjmij z opakowania i przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Marchewkę oraz paprykę pokrój w cienkie dość długie słupki, tofu pokrój w niewielką kostkę.
- Z czosnku, pasty z tamaryndowca, sosu rybnego, sosu ostrygowego, brązowego cukru, połowy szalotki, papryczek chilli i soku z limonki przygotuj sos. Dodaj wszystkie składniki do blendera i zblenduj wszystko na jednolity sos.
- Do woka lub patelni dodaj łyżkę oleju i podsmaż najpierw marchewkę z papryką, a następnie wrzuć tofu pokrojone w kostkę. Po podsmażeniu dodaj ugotowany makaron oraz przygotowany wcześniej sos, smaż 2-3 minuty mieszając wszystko i zgarnij całość na bok patelni. Na wolnej części wbij jaja i zetnij je szybko, po czym wymieszaj całość dania na patelni.
- Dodaj kiełki fasoli mung lub słonecznika, posiekaną dymkę z zielonym szczypiorem oraz posiekane drobniej orzeszki ziemne. Podawaj od razu z cząstkami limonki, aby sokiem z limonki skropić danie przed zjedzeniem.
SMACZNEGO!