To doskonały przepis zarówno na ciekawe śniadanie, jak i kolację. Nie róbcie jednak pasty bardzo dużo, awokado ma to do siebie, że szybko czernieje, nawet jak dodacie do niego trochę cytryny lub limonki. Warto zatem zrobić taką porcję, aby wykorzystać ją od razu.
Do pasty kupcie już miękkie awokado, zwróćcie jednak uwagę czy nie jest już zepsute. Do pasty najlepsze będzie awokado odmiany hass, które jest już miękkie, ale jak oderwiesz ogonek w sklepie, będzie zielone w środku. To najlepszy sposób na sprawdzenie.
Jeśli lubicie pasty do chleba, polecam Wam kilka moich super przepisów:
Pasta z bobu
BABA GANOUSH – PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA
Muhammara – pasta z pieczonej papryki
Pasta z tuńczyka
Pasta z czarnych oliwek – tapenada
Pasta jajeczna
Pasta z wędzonego kurczaka
Pasta z kurczaka
Pasta z soczewicy
Pasta z wędzonych szprotek
Pasta z wędzonej makreli
PASTA Z AWOKADO I JAJKA
Przygotowanie: 10 minut + gotowanie jajek
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 1 awokado
– 1 łyżka soku z cytryny
– 4 jaja ugotowane na twardo
– sól, pieprz
– 2 łyżki szczypiorku lub dymki
– 1 łyżka koperku
Przygotowanie:
- Jaja ugotuj na twardo. Po ugotowaniu obierz i pokrój je w niewielką kostkę.
- Awokado przekrój na pół, wydrąż łyżeczką do miski i rozgnieć je widelcem. Do awokado dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Następnie dodaj posiekane jajka, świeże zioła i po szczypcie soli i pieprzu.
- Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, jeszcze dopraw w razie potrzeby i nakładaj na kromki pieczywa lub grzanki.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
3 comments
Wygląda bardzo apetycznie. 🙂 https://julias-cooking.com/
Pychotkav
Pyszna pasta z ugotowanych i posiekanych jajek z dodatkiem dojrzalego awokado. Z odrobina czosnku, soku z cytryny i oliwy. Sprawdzi sie zarowno w wersji z kolendra jak i rzezucha. Skladniki pasty (jajka i awokado) wystarczy rozgniesc widelcem. Paste mozemy podac w formie salatki, w miseczce, obok kladac pieczywo. Na swieta mozna takze przygotowac na jej bazie jajka faszerowane jak w tym przepisie. Jesli brakuje Wam pomyslow na pyszne, zdrowe sniadania pamietajcie o tym przepisie. Ugotowane jajka mozna trzymac w lodowce i w razie potrzeby wykorzystac do przygotowania pasty jajecznej z awokado (ktorego kilka sztuk zawsze warto trzymac na parapecie okna w kuchni 😉 Jesli kupicie twarde i niedojrzale awokado zawincie je w folie aluminiowa — po 2-3 dniach bedzie idealnie miekkie i dojrzale. 0