Genialna pasta do pieczywa, jako wypełnienie do tortilli lub wkład do zapiekanek. Ta pasta jest tak wszechstronna, że możesz ją dodać niemal do wszystkiego. Pyszny ser gouda przełamiesz tu czerwoną cebulką i kolorowymi paprykami.
Pasta doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, ale będzie świetnym rozwiązaniem także do wrapów z tortilli czy jako top do zapiekanek. Wystarczy, że nałożysz porcję na pieczywo, wstawisz do piekarnika i uzyskasz genialne zapiekanki!
Jeśli lubicie pasty do chleba, polecam Wam kilka moich super przepisów:
Pasta z bobu
BABA GANOUSH – PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA
Muhammara – pasta z pieczonej papryki
Pasta z tuńczyka
Pasta z czarnych oliwek – tapenada
Pasta jajeczna
Pasta z wędzonego kurczaka
Pasta z kurczaka
Pasta z soczewicy
Pasta z wędzonych szprotek
Pasta z awokado i jajka
PASTA SEROWO-PAPRYKOWA
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– 200-250 g sera gouda w kawałku
– 3 jajka
– pół czerwonej papryki
– pół żółtej lub zielonej papryki
– pół czerwonej cebuli
– 2 czubate łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżka sosu sojowego
– sól i pieprz
– posiekany koperek do podania
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo.
- W tym czasie zetrzyj ser na tarce z drobnymi oczkami.
- Pokrój papryki w bardzo drobną kostkę, podobnie pokrój cebulkę. Dodaj warzywa do tartego sera.
- Jajka po ugotowaniu obierz i zatrzyj na tarce z małymi oczkami.
- Przygotuj sos z majonezu, gęstego jogurtu, sosu sojowego i szczypty soli i pieprzu. Wymieszaj i dodaj sos do składników pasty. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw jeśli jest taka potrzeba. Pasta serowo-paprykowa jest pyszna ze świeżym chlebem, jako składnik rollsów z tortilli lub top do zapiekanek, wystarczy nałożyć i zapiekać.
SMACZNEGO!