Być może sam pomysł na tę potrawę brzmi dla Was dziwnie i nietypowo, bo ryż i potrawka z kurczaka to klasyczne danie, ale do tego smażona feta plus odrobina miodu a z klasycznego dania robi Wam się wręcz wykwintna propozycja, którą będziecie pamiętać przez długi czas po zjedzeniu!
Polecam Wam także:
– kotlet serowy
– smażony camembert z żurawiną
– pieczony ser brie
– kotlety rybne
– kotlet quinoa
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlety ziemniaczane
– wege burger z kalafiora
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
POTRAWKA Z KURCZAKA ZE SMAŻONĄ FETĄ
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI KURCZAK:
– 2 piersi z kurczaka lub 1 duża
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– przyprawy: 1 łyżka wędzonej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– 1 czerwona papryka
– 3 ząbki czosnku
– 1 szalotka
SKŁADNIKI FETA:
– 2 kawałki sera feta (ja użyłam gotowych porcji fety, każda po 200 g), ważne użyj bardzo dobrej jakości fety
– 1 jajko rozmiar M
– 4 łyżki bułki tartej
– 2 łyżki płynnego miodu
– olej do smażenia
SKŁADNIKI POZOSTAŁE:
– 100-150 g ugotowanego ryżu
– świeża kolendra i świeży koperek do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- KURCZAK Pokrój kurczaka w małe kawałki i odłóż. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w niewielkie paseczki. Drobno posiekaj też szalotkę oraz czosnek.
- Potrawę najlepiej przygotowywać jednocześnie – na jednej patelni smażyć kurczaka a na drugiej fetę. Dzięki temu wszystko będzie ciepłe i świeżo przygotowane.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż szalotki, po czym dodaj posiekany czosnek i jeszcze krótko smaż. Dodaj do nich pokrojonego kurczaka, a do niego wszystkie przyprawy plus nieco soli i pieprzu. Wymieszaj wszystko i smaż przez 3-4 minuty, po czym dorzuć paprykę i smaż jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dopraw na koniec dodatkową solą.
- FETA Ser feta wyjmij z opakowania, połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar płynu. W jednej misce rozkłóć jajko, a do drugiej dodaj bułkę tartą. Ser najpierw obtocz w jajku a później w bułce tartej, a później najlepiej powtórz tę czynność ponownie, aby panierka była bardziej solidna. Na koniec dopraw panierkę pieprzem z obu stron.
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Smaż ser przez 2-3 minuty z każdej strony.
- KOŃCOWE CZYNNOŚCI Na talerzach układaj porcję ryżu, potrawkę z kurczaka i usmażony ser. Na gorący ser dodaj nieco płynnego miodu oraz świeży koperek i kolendrę. Podawaj od razu.
Smacznego!