Dziś mam dla Was idealny przepis na śniadanie lub kolację. Placki same w sobie nie są bardzo słodkie, równie dobrze możecie je podać np z łososiem. Ja dziś jednak proponuję pyszne placki z jogurtem greckim, miodem i pestkami granata.
Polecane przepisy:
– drożdżówki z serem
– drożdżówki z serem i rabarbarem
– brioszki
– ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– racuchy drożdżowe
– drożdżówki z truskawkami
– drożdżowe topielec
– mini pączki serowe
– blok czekoladowy
– Drożdżowy wieniec pizzowy
– Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
– Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– Cynamonki z jabłkiem
RACUCHY DROŻDŻOWE
Ilość porcji: 2 porcje, ok 10-12 racuchów
Przygotowanie: 25 minut
Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 7-8 g drożdży suchych (opakowanie)
– szczypta soli
– 1 – 2 łyżki cukru pudru
– 1 szklanka letniego mleka
– 1 jajo rozmiar M
– olej lub oliwa do smażenia
– cukier puder do posypania racuchów
Przygotowanie:
- Składniki wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą i przyklejać się do łyżki.
- Tak przygotowane ciasto odstaw na 25-30 minut w ciepłe miejsce, najlepiej przykryj miseczkę jeszcze ściereczką. Po upływie czasu na patelni rozgrzej tłuszcz. Za pomocą jednej lub 2 łyżek (druga łyżka przydaje się do zdejmowania ciasta z łyżki i formowania racuchów) układaj na patelni ciasto w dość sporych odstępach – placuszki jeszcze urosną. Smaż racuchy z obu stron na średnim ogniu aż te się zezłocą. Zdejmij racuchy z patelni i połóż na ręczniku papierowym aby wchłonął się nadmiar tłuszczu.
- Usmażone racuchy posyp cukrem pudrem. Możesz podawać je z owocami, dżemem lub innymi słodkimi dodatkami.
SMACZNEGO
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
5 comments
ale wspaniale wyglądają!
Racuchy – uwielbiam! Najlepsze jednak są na świeżo, z kawą, albo kakao! Niebo w gębie mmm <3
W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: http://bitasmietanka.blogspot.com/
Pozdrawiam 😉
Zrobiłam! 🙂
Przepyszne! Rzadko udają mi się przepisy z Internetu, ale z Pani bloga zawsze wszystko jest cacy! 🙂
Polecam spróbować 😉
Czy mozna dodac świeże drożdże. Bo nie mam Suchych aktualnie 🙄
oczywiście, zrób jednak wcześniej rozczyn z mleka (nie może być zimne) i łyżeczki cukru. Pozostaw na 10 minut i dodaj pozostałe składniki.