Uwielbiam ravioli robione samodzielnie, choć rzadko decyduję się na ich przygotowanie ze względu na pracochłonność. Ale naprawdę warto! To danie idealne na leniwą sobotę lub niedzielę, wtedy kiedy lepienie przy dobrej muzyce sprawi Ci przyjemność. Wtedy, kiedy domownicy nie będą krzyczeli że obiad i to już bo są głodni. Na takie dokładnie dni zostaw sobie ten przepis.
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron bolognese
– Makaron z szynką parmeńską
– Caccio e peppe – rzymski makaron
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– Canneloni ze szpinakiem
– Makaron ze szparagami
– Lasagne (lasagne bolognese)
– domowy makaron
– Makaron carbonara
RAVIOLI Z RICOTTĄ
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 60 minut
Składniki makaron:
– 300 g mąki pszennej typ 550-650 + mąka do podsypywania
– 2 jajka i 4 żółtka (rozmiar L)
– pół łyżeczki soli
*z takiej ilości zostanie Ci prawie połowa ciasta po ulepieniu ravioli. Możesz zatem zrobić 2 porcje nadzienia lub z pozostałego ciasta zrobić domowy makaron. Polecam 🙂
Składniki ravioli:
– 250 g sera ricotta
– 100 g tartego parmezanu + parmezan do podania
– sól, pieprz
– 6-8 łyżek masła
– 2 łyżki bułki tartej
Sprzęty:
*maszynka do makaronu – opcjonalnie ciasto można rozwałkować
Przygotowanie:
- Do miski przesiej mąkę, zrób wgłębienie i dodaj jajka oraz żółtka, uzupełniając solą. Za pomocą widelca wymieszaj jajka z mąką, a następnie zacznij zagniatać ciasto i kontynuuj przez 6-9 minut, do momentu kiedy ciasto będzie gładkie i zwarte. Możesz to zrobić w robocie kuchennym oszczędzając połowę czasu pracy.
- Ciasto włóż do plastikowego woreczka i odstaw na 30-60 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz. Ser ricotta wymieszaj z tartym parmezanem i dopraw pieprzem (ja dodaję około pół łyżeczki, ale zrób według własnych upodobań.
- Ciasto na makaron rozwałkuj na cienkie blaty za pomocą maszynki do makaronu. Plat ciasta połóż na omącony blat i układaj za pomocą łyżeczki małe porcje farszu z ricotti. Drugim arkuszem makaronu przytyj ten z nadzieniem i dociśnij makaron naokoło farszu. Wycinaj ravioli za pomocą noża, radełka lub specjalnej foremki. Możesz zrobić je kwadratowe lub okrągłe.
- Tak przygotuj pozostałe ravioli, a gotowe odkładaj na omącony blat.
- Przygotowane ravioli gotuj po kilka sztuk w wrzącej osolonej wodzie przez około 4 minuty.
- W tym czasie na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i sporą szczyptę soli. Smaż aż bułka nieco ściemnieje, uważając aby masło się nie przypaliło.
- Ravioli układaj na talerzach, polewaj przygotowanym masłem i posypuj odrobiną tartego parmezanu.
SMACZNEGO!
1 comments
Apetyczne i pyszne 😀